MENIU

Lovitură de la Cioloș pentru români tocmai în ziua în care PNL l-a propus premier

Dacian Ciolos

Guvernul condus de Dacian Cioloș a atacat la CCR Legea Conversiei creditelor din franci elveţieni în lei tocmai în ziua în care actualul premier a fost desemnat ca propunerea oficială a PNL pentru postul de prim-ministru după alegerile din decembrie. Legea a trecut de votul final, săptămâna trecută.

Românii au primit o lovitură de la guvernul tehnocrat chiar în ziua în care PNL a votat în unanimitate ca Dacian Cioloş să fie propunerea liberalilor pentru postul de premier.

Guvernul a contestat la Curtea Constituțională a României (CCR) legea privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei.

Guvernul precizează că legea ar trebui să se aplice doar cazurilor sociale, invocând că altfel, dacă legea intră în vigoare, vor fi pierderi prea mari în sectorul bancar.

Contactat de DC News, Daniel Zamfir, deputat PNL, a comentat decizia guvernului Cioloș de a ataca la CCR legea privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei.

"Noi credem că legea va trece de controlul CCR. Nu este nici prima și nici ultima lege care a fost supusă controlului Curții și care, de altfel, a trecut. Decizia de trimitere la CCR a venit foarte repede, la doar cinci zile de la adoptare. Nu cred că își făcea nimeni iluzii că această lege, la fel ca Darea în Plată, nu va ajunge la CCR. Până la urmă, această decizie scurtează perioada de așteptare a oamenilor. Sunt sigur că va trece de CCR. Ajunge la Curtea Constițională mai repede și cu asta știm o treabă - albă sau neagră. Repet: sunt sigur că legea conversiei creditelor în franci elvețieni va trece de controlul constituțional. Sper că nimeni nu își imagina că nu va ajunge la CCR, la fel cum a fost la Darea în Plată. Faptul că această decizie a fost luată atât de repede poarte scurta perioada de așteptare a oamenilor", a spus Daniel Zamfir.

Marţi, Legea privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei a primit votul final din partea deputaţilor, înregistrându-se 248 de voturi ''pentru'', niciunul "împotrivă" şi nicio abţinere, după ce atât pragul de 250.000 de franci, cât şi gradul de îndatorare de 50% au fost eliminate.

Luni, în şedinţa reunită a comisiilor juridică şi de buget-finanţe, deputaţii au eliminat pragul de 250.000 de franci elveţieni, introdus săptămâna trecută de PSD. Eliminarea pragului a fost votată la cererea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

Tot luni, deputaţii au adus şi modificări menite să clarifice textul legii şi să permită ca toate persoanele care au contractat credite în franci elveţieni să poată beneficia de prezenta lege.

Asftel, deputaţii au eliminat data de referinţă de 15 ianuarie 2015 şi au decis că "la cererea clienţilor băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi".

Potrivit modificărilor făcute de comisie, conversia ar urma să se facă prin act adiţional la contractul de credit la cursul de schimb la data încheierii contractului, deputaţii eliminând sintagma ''prin hotărâre judecătorească''

Mai multe articole despre:
alegeri măsuri guvern legi decizii CCR conversie in lei