MENIU

Cozmin Guşă: Nu poţi să faci politica externă a României cu Meleşcanu şi cu Birchall

Cozmin Guşă a analizat, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, cele mai recente decizii luate de preşedintele SUA, Donald Trump şi impactul pe care acestea îl vor avea asupra Europei şi, în special, asupra României, explicând că este dificil să faci politica externă a României avându-i în frunte pe Teodor Meleşcanu şi Ana Birchall, dar şi în mijlocul luptelor interne care vizează amnistia şi graţierea.

Consultantul politic a făcut o analiză completă asupra situaţiei în care se află România, explicând că politicienii din ţara noastră îşi pierd vremea "cu nimicuri", în timp ce în jurul nostru se joacă mize extrem de importante.

"Ar fi greu să lămuresc telespectatorii despre ce vrea Trump, pentru că nici el nu ştie ce îşi doreşte. Fiind un prizonier al industriei de show business, el vrea să se mişte, ştie că mişcările sale sunt mediatizate, face multe lucruri, într-un fel amestecat, ciudat, nerespectând regulile de până acum şi vrea ca populaţia care l-a ales să spună "Mă, ăsta e consecvent, se mişcă...uite, ştie ce face. O fi deştept"...Pentru că dacă de candidatul Trump în campanie se cam râdea, în batjocură, preşedintele Trump e cu valiza nucleară la purtător, este şeful suprem al celei mai importante şi influente ţări deocamdată şi al unui bloc militar, în calitatea SUA de lider de facto al NATO, şi gesturile sale capătă acum altă greutate.

Cetăţenii SUA, în marea lor majoritate, nu au votat promisiunile lui Trump, a fost un vot antisistem, un vot împotriva corporaţiilor multinaţionale care au sprijinit-o masiv pe Hillary Clinton, un vot împotriva familiilor politice clasice, care şi-au dat mâinile pe sub masă, chiar republicani fiind, pentru a sprijini dinastia Clinton....Nu cred că acest vot anti aşteaptă gesturi din partea lui Trump, dacă este consiliat astfel de consultanţii săi politici, deşi nu cred că îi ascultă, ar fi o părere greşită.

În timp ce noi ne ocupăm de amnistie şi graţiere, chestionând dacă amărâţii trataţi ca animalele în penitenciare nu ar trebui să fie eliberaţi sau nu ar trebui să revenim la o pace internă, lucruri evidente, pe care însă noi tot le dezbatem....trec oportunităţile pe lângă noi", a explicat acesta. 

Cozmin Guşă a detaliat, la Realitatea TV, un concept geopolitic pe care l-a lansat în urmă cu şapte ani, şi ce ar trebui să facă ţara noastră pentru "a pivota", pentru a se repoziţiona.

"În urmă cu 7 ani am lansat un concept în geopolitică, geopolitica dezordinii. Acesta viza ţările foste comuniste, pornind de la ţările membre ale fostului tratat de la Varşovia şi, evident, cu studiu de caz pe România şi expuneam şi în ce constă, dar spuneam care ar fi şi consecinţele prin acţiunile ciudate, nesupuse regulilor, ale celor care implementează această geopolitică a dezordinii.

Geopolitica dezordinii ar fi o confruntare între două sisteme de tip imperialist: imperialismul multinaţional, al corporaţiilor multinaţionale, de tip euroatlantic, adică impunerea voinţei comerciale a unor grupuri din Vest, versus imperialismul de tip autocratic, euroasiatic, exemplu de caz Rusia, cu companii de stat, deţinătoare de importante resurse energetice - vezi Gazprom- care prin dictatul economic pe care îl impun pot influenţa, la rândul lor, decizii politice, cel mai bun exemplu fiind Germania, dar şi Ungaria. Bine-nţeles că din acestă confruntare a celor două tendinţe, noi, cei din mijloc, ţările foste comuniste, am avea de suferit. Din această presiune dublă, dacă am şti cum să ne mişcăm, am putea căpăta suficientă energie geopolitică pentru a pivota. În geopolitică a pivota înseamnă a face o mişcare potrivită pentru ca să te pui în prim planul unei tendinţe. 

Tendinţa în zona noastră nu e de a-l lăuda pe Trump. Nici de a-l lăuda pe Putin, ci de a negocia foarte bine resursele geopolitice şi geoeconomice pe care le avem, pentru a putea fi importanţi. Cei care vorbesc la telefon, când negociază, să poată spune: "Dar România şi potenţialul său la ce mi-ar folosi?" Pe de o parte, Trump ar spune: "La ce mi-ar folosi parteneriatul strategic cu România în negocierile cu Putin". Pe de altă parte, Putin ar spune, "Ce nevoie aş avea de România în aceste negocieri, dacă Trump îmi propune ceva". Ei nu pot să îşi dea singuri răspunsul la această întrebare, pentru că atunci diplomaţia noastră ar deveni inutilă, iar dacă şi-ar da singuri răspunsul ar fi unul care le-ar conveni doar lor, nu şi sistemului nostru.

Noi nu suntem în stare. Cu un "moşneag" şi o "grizetă" care fac politica externă, şi nu vreau să se simtă jigniţi nici doamna Birchall şi nici domnul Meleşcanu, noi nu putem conta. Şi cu un domn Iohannis şi un domn Dragnea ocupaţi cu această luptă despre amnistie şi graţiere, toate oportunităţile posibile se vor scurge pe lângă noi", a explicat consultantul politic.

Ce se ascunde în spatele convorbirilor telefonice ale lui Trump cu liderii lumii. Rolul României

Analistul politic a explicat ce se află în spatele discuţiilor telefonice avute sâmbătă de Donald Trump cu principalii lideri politici ai lumii, încheiate cu o convorbire de 50 de minute cu Vladimir Putin.

"Sutele de minute de astăzi pe care Trump le-a petrecut cu liderii mondiali ai Europei extinse, pentru că şi Putin se înglobează aici, acolo nu au fost schimburi de amabilităţi, sunt discuţii legate de lucruri concrete în plan militar, economic şi chiar şi civilizaţional. Şi pe aceste axe a intervenit şi viitorul UE şi viitorul NATO, unde a fost vizată şi România, în calitatea sa de dublă frontieră atât a NATO, cât şi a UE, pe care, eventual, Berlinul şi Parisul s-ar putea baza, pe care Putin o urmăreşte cu maximă atenţie şi îngrijorare din unghiul său.

Ca să putem conta, ar trebui să dăm semne şi să spunem care ar fi pretenţiile noastre ca stat înglobator al axei Berlin-Paris, care se va defini mai bine după alegerea domnului Francois Fillon din această vară în alegerile din Franţa, pentru că eu cred că asta se va întâmpla.

Putem fi foarte nervoşi că politica noastră internă e atât de aridă şi se mărgineşte la discuţii despre un buget bâlbâit, de la a discuta despre soarta penitenciarelor fără să o rezolvăm şi de a-şi apăra fundul toţi cei vizaţi de dezbaterile publice din ultima perioadă, pentru că tot ce s-a petrecut nu a fost decât pentru eliminarea unora şi propăşirea altora.

Spuneam în decembrie că în februarie va fi iminentă reconstrucţia lumii. Aveam timp să ne organizăm. Este, dacă vreţi, o inversiune a polilor magnetici şi ea se petrece chiar în timpul acestor convorbiri telefonice şi vizite, vezi vizita Theresei May de la Washington la Ankara, vezi şi declaraţia lui Boris Johnson care vorbea despre sprijinul Rusiei în Siria.

Noi nu mai suntem adaptaţi la această furtună magnetică şi totul va avea incidenţă în zona economică. Fiţi convinşi că lăcomia tipică oamenilor de afaceri ca Trump şi a celor din jurul său va transforma aceste negocieri în discuţii în plan economic: ce are cineva de oferit şi ce are cineva de câştigat. Politica, democraţia şi principiile democraţiei liberare vor fi călcate în picioare", mai spune Cozmin Guşă, care a explicat şi motivul pentru care preşedintele Rusiei a fost ultimul sunat de Trump.

"Putin a fost sunat ultimul că e cel mai important şi el nu reprezintă o democraţie, ci o autocraţie. Trebuie să devenim pragmatici şi să ne adaptăm. Politica externă este dusă de oameni duri, sofisticaţi, oameni care nu stau mult la discuţii....cărora nu poţi să le contrapui reprezentanţii amărâţi ai unor baroni", crede Cozmin Guşă. 

Efectele vizitei lui Dragnea la investirea lui Donald Trump

Consultantul politic a explicat de ce, în viziunea sa, vizita lui Dragnea în SUA nu este "de blamat", dar a dat dovadă de un "amatorism" care se taxează.

Guşă a explicat: "Vizita lui Dragnea în SUA nu e de blamat, ba dimpotrivă, faptul că a fost prezent şi că a declanşat un scandal mediatic în jurul prezenţei sale l-ar putea ajuta. Este clar că a mers neasistat, iar cei care cunosc politica americană înţeleg că o strângere de mână din poziţia şezut din partea lui Trump are dublă conotaţie: fie că omul nu e politicos şi nu îl interesează cel din fața sa, putea fi oricine altcineva...dar a  doua conotaţie a fost că Trump nu a fost informat despre cine se afla în faţa sa şi că ar putea avea importanţă pentru zona politică de la graniţa estică a NATO.

Poate că dacă Dragnea îşi pregătea vizita nu ar fi plecat nepregătit, fără şeful MAPN sau şeful Serviciilor Secrete ale Armatei din România, iar dacă ar fi cerut ajutor s-ar fi dus la braţ cu oameni pe care Trump i-ar fi identificat cu uşurinţă ca reprezentând România, fie zone importante din România...pentru un tip limitat ca Trump în ale politicii, totul se traduce în rating, în bani sau în forţă armată. Faptul că s-a dus e în regulă, faptul că nu a rezolvat nimic şi nu s-a pus pe harta intereselor lui Trump e un adevăr. Nu e de blamat, dar acest amatorism se taxează. El va fi taxat la momentul potrivit...va veni un moment în care aceste imagini nu vor mai avea conotaţie pozitivă, ci negativă.

Vă reamintesc prima vizită oficială externă a lui Băsescu a fost la Moscova, care a fost obligat să fie "ghiocel" în faţa lui Putin, iar presa română nici nu a avut acces, ca o umilință în plus. Băsescu declarase că prima vizită va fi la Washington. A primit un telefon chiar de la Bush Junior care i-a spus că nu a cerut sfatul nimănui înainte de a face această declaraţie şi l-a sfătuit să meargă întâi la Moscova".

Concluzia consultantului politic este legată de gravitatea evenimentelor din jurul nostru şi la faptul că, deocamdată, România nu este pregătită pentru noua reîmpărţire a lumii.

"Ca o concluzie: treburile sunt gravisime, ne pierdem vremea cu nimicuri şi cei care fac asta îşi arată micimea politică, dar ce vreau să înţeleagă telespectatorii noştri, mult mai inteligenţi decât ai altora, e că lumea se reîmparte, dacă nu facem paşi şi nu ne mişcăm, vom fi iar la remorcă.

Faptul că cei care conduc nu sunt cei mai pregătiţi nu e o problemă. Că nu au consilieri pregătiţi este o problemă. Eu pot fi extras de aici, nu mă refer la mine. Am făcut politică în România şi nu voi mai face niciodată. Există oameni inteligenţi în România şi care au citit cărţi şi care îi pot asista. A fi consilier pentru dânşii înseamnă a-ţi aduce pe cineva care să îţi care geanta. Nu, domnilor, a avea un consilier înseamnă să ai alături un om mai deştept ca tine şi mai bine pregătit", a conchis Cozmin Guşă.