MENIU

Guşă, despre cazul Black Cube: "Este un scandal şcoală, iar lipsa de reacție nu ajută România"

Consultantul politic Cozmin Guşă a criticat la Realitatea TV lipsa de reacţie a SIE după apariţia informaţiei că angajaţii companiei Black Cube ar fi vrut să o intimideze pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA.

"Referitor la scandalul în care a fost implicată Laura Codruța Kovesi, e îndoielnic că acest scandal va schimba și comportamentul serviciilor de informații, pentru că n-am auzit deocamdată niciun semn de la serviciul care ar fi trebuit să ne spună câte ceva, respectiv SIE, la o așa umilință la care am fost supuși de către rezerviști de la Mossad, într-adevăr, nimeni n-a negat acest lucru. Legat de asta, acest atac și purtat cu foarte multă obrăznicie de Black Cube, care poate să însemne nu doar obrăznicie, ci și foarte multă forță în spatele Black Cube, ne poartă pe noi într-o zonă în care ne simțim bananieri, din lipsa de intervenție a autorităților românești", a comentat Cozmin Gușă la Realitatea TV.

"Nu se poate să fim atât de batjocoriți, să ni se spună că la comanda cuiva, fără să ni se spună la comanda cui, cine a plătit; se anchetează afaceri guvernamentale, agenții guvernamentale, miniștri din guvernele României atacând direct la nivelul procurorului șef anticorupție și al familiei sale. Eu nu cred că a existat vreun scandal asemănător în Europa. Asta, pentru mine a fost o megaștire europeană. Este un scandal şcoală, iar lipsa de reacție nu ajută România. Faptul că procurorul șef anticorupție, care anchetează cazuri celebre, inclusiv de miliardari din Israel, este timorat, presat și așa mai departe de o agenție care se revendică având rădăcini în Mossad, așa cum ne spune și cercetarea despre acel Black Cube, și nu spunem nimic, asta este o poveste care nu poate să fie lăsată așa. Iar dacă va fi lăsată așa, ne va arăta în partea celor care doresc să colaboreze cu noi sau a partenerului strategic SUA cât de slabi suntem în a ne apăra o anumită suveranitate. Pentru că această obrăznicie de a ne trata așa ne arată că suntem permisivi, nu avem de comentat, capul plecat sabia nu-l taie - acest proverb ni se potrivește foarte bine și în acest moment chiar nu ne ajută deloc în condițiile în care suntem atât de izolați", a adăugat consultantul politic.

Așadar, în opinia lui Cozmin Gușă, "problema este nonreacția autorităților românești în fața unui asemenea asalt nesimțit".

"Cei care ar trebui să acționeze - și am nominalizat SIE pentru că este serviciul care are abilități în afara granițelor României să acționeze sau să spună sau să informeze - trebuie să se gândească că fiind atât de izolați, rămânând o insulă proatlantistă, proamericană - ungurii, ucrainenii sau bulgarii, care în nicun caz nu pot fi bănuiți de euroatlantism -, dacă ne mai arătăm și această vulnerabilitate de a nu putea să reacționăm în fața unui asemenea atac pe o zonă care contează, zona de luptă anticorupție, nici nu ne mai calificăm la nicio discuție. Cine-și asumă ca România să fie atât de umilită azi? Asta cred că este tema despre care putem vorbi în continuare: cine își asumă și cine poate să treacă atât de ușor peste un scandal atât de important, care uite că nu primește reacții de la nimeni. Reacția trebuia să fie imediată. Problema este nonreacția autorităților românești în fața unui asemenea asalt nesimțit", a explicat consultantul politic în final.