MENIU

Guşă: "Conferinţa PNL, penibilă. Ruşinea lor este prea mare, nu se spală cu declaraţii mincinoase"

Consultantul politic Cozmin Guşă a făcut la Realitatea TV o analiză a situaţiei în care se află PNL, după rezultatele obţinute la alegerile locale.

"La câte necazuri are PNL în acest moment, nu prea mai e mare lucru de spus. Ei s-au învăţat că în România nu contează faptele, contează doar vorbele. Şi atunci, cu vorbe meşteşugite încearcă să-şi acopere un dezastru electoral pe care l-au girat, unii din neştiinţă, unii din neputinţă, alţii din nepăsare, pentru că miza profesionalizării clasei politice din România era o miză pe care mai ales cei de la PNL - ca să nu vorbesc de PSD, care a plecat de la guvernare după Colectiv - şi-au asumat-o. Şi în timp ce Victor Ponta pleca fugărit de la putere în calitate de prim ministru şi absolut toate partidele politice lăsau ţara pe mâna unui guvern de tehnocraţi, cei mai vocali în a ne spune cum se va schimba clasa politică erau liberalii. În loc de asta am avut o mare minciună, care a fost în complicitate PSD-PNL, prin care s-au perpetuat aceiaşi baroni la conducerile primăriilor. O să fie interesantă statistica: din cele peste 3.000 de circumscripţii electorale, câţi din primarii în funcţii au rămas acolo - şi o parte era ai PNL-ului, cea mai mare parte a PSD-ului -; nu a fost altă alternativă, pentru că în peste 50% din localităţile ţării nu au fost decât două liste complete - cele ale PSD şi PNL -, şi atunci pe cine să alegi? Chiar dacă îl alegi pe unul, îi dai şi celuilalt nişte voturi şi aşa s-a constituit acest scor politic", a explicat consultantul politic Cozmin Guşă la Realitatea TV.

"Mie mi s-a părut penibilă conferinţa PNL, neasumându-şi că toată campania lor electorală a fost rezulat al acestei aritmetici mincinoase, prin care s-au perpetuat baronii la putere, şi acea mare bâlbâială de la Bucureşti, în care şi-au schimbat candidatul de trei ori ca să ajungă la al patrulea a însemnat o ruşine pentru un partid politic mare şi minarea eforturilor tuturor care aveau şanse să câştige în plus nişte fotolii. Ca să nu mai vorbim de blocarea candidaturilor unor indeopendenţi prin votarea într-un singur tur. În două tururi, independentul care lua 14% avea şanse în turul al doilea. Deci, nu avem ce să comentăm foarte mult; dânşii se supără pe presă şi analiştii politici care le arată această politică total amatoristică, o politică de a se menţine la putere în partid, se supără mai nou pe preşedintele Iohannis, care în afară de a-i lăsa în pace nu am văzut să fi făcut altceva. Măcar dacă era vorba e un Traian Băsescu, care se implica, era preşedinte jucător... Faptul că ei se supără pe Klaus Iohannis e ceva care frizează şi nesimţirea. Dar suntem într-o ţară în care am ajuns unde am ajuns pentru că nesimţirea şi minciuna au fost la putere", a completat el.

Guşă: "S-a ajuns la o maximizare a potenţialului politic al PSD şi al coaliţiei PSD-ALDE-UNPR"

Referitor la rezultatul obţinut de PNL în Capitală, consultantul politic a subliniat că acesta este extrem de slab.

"Electoratul liberal, în special bucureştenii - cei care sunt activi din punct de vedere electoral -, sunt mai bine informaţi, pentru că a trăi în Capitală este deseori periculos, deci e bine să fii informat, dar au şi pretenţii. Aceste pretenţii nu le-au fost satisfăcute, iar acest vot de blam nu se referă la Bucureşti, ci la cea mai importantă zonă pe care un partid de dreapta care a deţinut puterea în Bucureşti atât de mult timp îl ia. Le fac eu o poză liberalilor: am văzut că râd foarte mult sau încearcă să ridiculizeze scorul cu care Gabriela Firea a câştigat. Eu zic să se uite în altă parte, pentru că Firea a avut măcar un parcurs precis, fără accidente şi a reuşit. Vestea bună e că o femeie a luat Capitala - femeile parcă sunt mai serioase şi mai harnice în ultima vreme. Dar liberalii să se gândească că acei 10% pe care i-au luat din 30% prezenţi la vot, înseamnă că doar 3% dintre locuitorii din Bucureşti cu drept de vot îi mai preferă. Dacă nici în faţa acestei imagini Alina Gorghiu, Vasile Blaga şi Ilie Bolojan nu consideră că au o anumită responsabilitate şi aruncă totul pe organizaţia Bucureşti... păi 3% lua un partid abia înfiinţat, fără să aibă reprezentanţă în secţiile de votare; cred că dacă manechinele din Bucureşti îşi făceau un partid, luau peste 7% din cei care erau interesaţi de vot, nu 3%. Asta este poza PNL-ului astăzi. Ruşinea lor este mult prea mare şi nu se spală cu scuze sau declaraţii pe care eu le văd nu ridicole, ci chiar mincinoase: 'am vrut să-mi dau demisia şi m-am gândit de mai multe ori la asta'. E o glumă", a comentat Cozmin Guşă.