MENIU

Gușă: Dragnea, cadavru politic. În câteva săptămâni avem altă majoritate. Cum să acționeze Iohannis

Situația creată de scandalul intern care macină PSD nu mai prezintă vreo cale de întoarcere. Asta consideră  Cozmin Gușă, care explică de ce ”debarcarea” lui Liviu Dragnea din fruntea partidului este doar o chestiune de timp și de ce schimbările radicale de la Putere nu vor aștepta mai mult de patru săptămâni. Totodată, consultantul politic a vorbit și despre pașii pe care ar trebui să-i urmeze acum președintele Klaus Iohannis. 

”Zarurile sunt aruncate și este doar o treabă de o anumită durată. Dacă mâine Dragnea va fi invalidat printr-o majoritate, toate treburile se tranșează de mâine. Însă dacă mâine naivii din PSD sau cei interesați, fără coloană vertebrală, vor realiza o majoritate pentru Dragnea, asta tot este inutilă”, a declarat Cozmin Gușă.

CEx de vineri, doar o chestiune de timing

Prin această mișcare pe care trebuie s-o declarăm una de tip reformist, Dragnea apare ca un cadavru viu, din punct de vedere politic, afirmă Gușă, iar noi trebuie să vedem cine are interesul să mai continue acest joc cu el.

”Ca să nu-și mai facă nimeni iluzii, cei care mai ascultă discursul lui Dragnea poate vor mai reuși să-l țină în viață și mâine - aceștia sunt membrii fostului stat-paralel, oameni care împreună cu el, după cum am văzut și din poze și din discuții, au întors această Românie pe dos în beneficiul lui, cu complicitatea lui. El a înțeles acest lucru, numai că marele lui dezavantaj este că și cei din partid, de la Stănescu în jos, au înțeles că el își face doar un joc de salvare personală folosindu-i absolut pe toți”, a explicat consultantul politic.

Ceea ce s-a întâmplat în aceste zile este un test de normalitate, susține Gușă, și reprezintă, totodată, un drum fără întoarcere. Nu trebuie să ne închipuim că adversarii lui Dragnea, cei cu funcții care nu depind de Dragnea, vor renunța la joc după ce s-au expus, subliniază acesta.

Negocieri pe ultima sută de metri în PSD, înainte de CEx. Cum se împart taberele, pe judeţe

În condițiile în care toate organizațiile PSD puternice sunt anti-Dragnea, dacă el întârzie jocul și obține vot pozitiv în CEx, următoarea mișcare va fi o altă majoritate parlamentară, atrage atenția Gușă.

Consultantul politic a vorbit și despre premierul Viorica Dăncilă, care, spune el, se află, acum, într-o postură ingrată: ”Și-ar dori nu chiar să plece acasă. Poate acceptă să plece din funcția de prim-ministru, dar nu vrea să plece acasă cu toată rușinea. De aici și cearta cu Vâlcov. Ea a renunțat să demisioneze, Darius - al său, al nostru, al meu mai mult, din păcate - și-a pus coada între picioare și a plecat în concediu. Că o fi plecat să nu mai vină e treaba lui. Despre aceste necazuri pe care el le are și sunt iremediabile din punct de vedere al justiției vorbim sau nu vorbim... vorbim la știri”.

Ceartă Vâlcov-Dăncilă. Consilierul premierul a plecat în concediu după discuții aprinse

În contextul creat de disputele din PSD, CEx de vineri nici nu mai contează decât din punct de vedere al timing-ului, este de părere Cozmin Gușă.

Dacă va fi o majoritate împotriva lui Dragnea, situația se va tranșa mâine; dacă va fi o majoritate favorabilă lui Dragnea, în următoarele maximum patru săptămâni, treburile se vor rupe la nivel guvernamental și vom avea o altă majoritate ad-hoc care va fi legitimată tocmai de această situație în care cei mai puternici oameni din PSD s-au întors împotriva unui pseudolider, a unui tip foarte lacom de putere, rău, cu foarte multe accese împotriva firii normale a lucrurilor care a reușit să ne întoarcă pe toți pe dos”, arată consultantul politic. 

Iohannis trebuie să-și facă iar calculele

Klaus Iohannis ar trebui să-și facă iar ”calculele”, pentru că România a ajuns astăzi foarte slabă și se prăbușește sub mandatul său, iar ”asta nu va fi iertat de niciunul dintre adversarii lui Dragnea”, subliniază Gușă.

România va ieși altfel în urma acestei crize din PSD, consideră consultantul politic. Totuși, ”de la Opoziție nu avem vești bune pe moment... Orban ține capacul pe oală cu o încăpățânare care nu știm cine i-o sugerează”, a mai precizat acesta.

Suntem în acea situație în care jocul din PSD realimentează jocul intern din România, subliniază Cozmin Gușă.

Întrebat cum de filalele PSD din Transilvania îl susțin în continuare pe Dragnea, consultantul politic a explicat că acolo liderii social-democrați sunt ”slăbănogi din punct de vedere politic - în afară de Radu Moldovan, de la Bistrița, care a obținut niște rezultate acolo, care a devenit mult prea pragmatic pentru gustul meu -, restul chiar nu contează”.

”Grupul de la Cluj a fost distrus din punct de vedere al consistenței. Jocul lui Coldea împotriva lui Ioan Rus... i-a luat lui Ioan Rus această autoritate asupra unor organizații din Transilvania pe care astăzi nu mai poate să le convingă așa cum putea mai demult. Atunci anumiți 'băieți' se mișcă singuri. Proiectul de la Cluj, cu distrugerea grupului politic informal, a dat rezultate. Jocul acolo a devenit foarte strâns. Să ne amintim că cei care au dat președintele României atât în 2004, cât și în 2009 și 2014 au fost votanții din Ardeal împotriva mașinăriei de vot PSD care a acționat foarte bine în Moldova. Suntem într-un joc mai sofisticat”, a mai afirmat Cozmin Gușă.

Dragnea nu putea fuma relaxat cu Maior, Coldea sau alții la masă, cum apare în cea mai recentă fotografie publicată de Victor Ponta, decât dacă făcea parte din acel joc, susține consultantul politic.

”Trebuie să căutăm resorturile... care încă îl susțin pe Dragnea la șefia PSD. Se învârte roata. Nu mai are ce să dea. O să vândă nu știu câte posturi de ministru. Stroe și-a retras semnătura de pe scrisoare (scrisoarea disidenților din PSD, anti-Dragnea, n.r.) pentru că i s-a propus că va fi din nou ministru al Transporturilor... dar mai sunt încă trei care ar putea fi miniștri. Deci vă dați seama ce circ va fi la CEx-ul de vineri”, a mai precizat Cozmin Gușă.

Dezvăluiri din culisele PSD. Cum va încerca Dragnea să-i șantajeze, în CEx, pe liderii din teritoriu

Mai multe articole despre:
PSD Dragnea cex psd