MENIU

Gușă: România a bifat ranforsarea statutului de negociator important în UE și NATO al lui Iohannis

Întâlnirea de joi dintre Klaus Iohannis și omologul său francez, Emmanuel Macron, reprezintă întărirea statutului de negociator important în UE și la granița NATO a președintelui român care arată că a devenit ”precis” pe jocul de politică externă, a declarat consultantul politic Cozmin Gușă, la Realitatea TV.

”Această vizită, la nivel diplomatic, confirmă rolul de negociator important al lui Klaus Ioannis. Pentru Iohannis este confirmarea statutului pe care l-a câștigat pe peluza de la Casa Albă într-un moment astral al vieții lui politice, într-o evoluție publică ce l-a relansat atât în tandemul cu Trump, cât și în fața presei”, a declarat Cozmin Gușă.

Deocamdată, vizita atât înseamnă, subliniază consultantul politic.

România nu mai are astăzi diplomați, este de părere Cozmin Gușă. ”Băsescu, prin atitudinea lui din cei zece ani, a avut un rol atât de 'important', încât noi astăzi nu prea mai avem diplomați. Sigur, mai există câțiva cu expertiză, dar la nivel de vectorizare, de strategii propuse, astăzi noi suntem niște habarniști. Simplul fapt că Ștefan Popescu a plecat din structură, în condițiile în care-i apreciam atât de mult expertiza, e o confirmare că ce spun este corect. Noi nu avem diplomație și aia pe care o avem nu este una care să ne poziționeze", a explicat acesta.

Diplomația pe care o mai avem se datorează deciziei președintelui Iohannis de a-și alege acest aliniament, inspirației și dezinvolturii sale, susține Cozmin Gușă.

În opinia sa, astăzi România a bifat în mod vizibil ”ranforsarea statutului de negociator important în interiorul UE și la granția NATO al lui Klaus Iohannis”.

Suntem beneficiarii unui joc sofisticat care, însă, nu ne aparține, prin obiectivele militare pe care Macron le-a identificat și le-a stabilizat azi în România, un joc care nu este rău pentru România, cu condiția să fim activi, să nu lăsăm doar Macron-Trump sau Macron-Putin să discute apropos de statutul militar al României și, în calitatea noastră de parteneri, să spunem câte ceva, a mai evidențiat Cozmin Gușă.

Franța, de cealaltă parte, este într-o ofensivă mai mult de imagine.

”Din punct de vedere economic merge pe burtă. A pierdut multe piețe. Încearcă, prin apariția acestui copil teribil - Emmanuel Macron - să reusească să câștige câmpuri diplmatice din punct de vedere economic”, explică Gușă, adăugând că ”pe harta lor de interese se așază și România, cu avantajul geopolitic important de dublă-frontieră UE și NATO, cu potențial militar la Marea Neagră, cu calitatea culturală a francofoniei și cu o tradiție importantă a relaționării”.

Relaționarea n-a fost una care să ne ajute, a subliniat consultantul politic, explicând că ”Hollande a venit aici, n-a făcut nimic. El n-a făcut nimic nici pentru francezi. A fost beneficiar al jocului de terminare a lui Dominique Strauss-Kahn. A fost un lider mediocru, a dus partidul acolo unde l-a dus”.

Cozmin Gușă subliniază că este vorba despre un joc-dublu, mai sofisticat, în regiune, inclusiv pe teritoriul nostru.

”Nu se discută doar de elicoptere franțuzești, ci se discută și de elicoptere americane. România-și îndeplinește parteneriatul doar cu SUA; Franța este mult mai relevantă. Relația cu partea euroasiatică este una foarte consistentă. Nu știm ce va negocia Macron cu Putin referitor la ofensiva sa diplomatică din România și Bulgaria. Jocul devine extrem de complex pe teritoriul nostru prin apariția Franței”, a afirmat Cozmin Gușă, care atrage atenția că nu mai avem posibilitatea să fructificăm aceste oportunități, nu mai avem oameni care să scrie aceste strategii sau să le implementeze. ”La noi e cu DNA, cu schimbări în Justiție care cine știe ce ascund mai departe, iar pe lucrurile adevărate legate de repoziționarea geo-politică nu mai are cine să le discute”, a afirmat acesta.

Consultantul politic arată că SUA cunosc dependența economiei germane de robinetul cu energie de la Moscova și-și dau seama că marja de negociere a lui Merkel este extrem de limitată. ”Acolo, dacă se strânge robinetul, Merkel trebuie să execute ceea ce-i dictează Putin, nu e cu negocieri. De-aia Merkel își ia tot timpul aceste marje, vrea să arate din când în când că nu e de acord cu Trump. Este un joc pe parte energetică la Moscova, de care depinde majoritatea economiei Germaniei, și pe ofensiva chineză în zonă. China atacă exportul Germaniei”, a explicat Cozmin Gușă.

Pe acest dezavantaj de parcurs al Germaniei - dependența de Rusia din punct de vedere al Energiei - Macron poate să puncteze, a precizat consultantul politic.

În opinia sa, România ar putea conta din ce în ce mai mult pentru că-și dorește să contribuie la reconstrucția europeană pe un model franco-german.

”Polonia și Ungaria nu doresc acest model, acesta fiind și motivul pentru care Macron i-a ocolit. Ofensiva lui Macron ar fi fost și defensivă dacă ar fi mers la Varșovia sau la Budapesta; ar fi fost un joc de sumă nulă, și nici nu mai putea puncta în plan intern, unde nu mai e o situație atât de roz, că nu a avut timp să prepare niște proiecte consistente și validate”, a explicat Cozmin Gușă.

În concluzia vizitei lui Macron de azi, observăm că dezinvoltura și precizia lui Iohannis îl fac să devină precis și ofensic pe jocul de politică externă, tocmai că s-a lămurit ce joacă, a conchis consultantul politic.

Mai multe articole despre:
Guşă iohannis macron