MENIU

Grindeanu, despre preşedinţia română a Consiliului European. Ce oportunităţi are România

România are șansa de a aduce un suflu nou, dinamic, care să contribuie la renașterea proiectului european în perioada exercitării mandatului său la Președinția Consiliului UE, afirmă premierul Sorin Grindeanu în mesajul transmis cu ocazia conferinței "Președinția română la Consiliul UE 2019 - Împreună pentru consolidarea proiectului european" organizată de MAE.

"România va avea ocazia să demonstreze că rămâne în continuare un stat membru al UE în care proiectul european se bucură de o susținere semnificativă și care conștientizează, pe deplin, beneficiile pe care apartenența la Uniune le aduce. România va avea șansa de a aduce în cadrul Uniunii, prin Președinția pe care o va exercita la nivelul Consiliului Uniunii, un suflu nou, dinamic, proaspăt, care să contribuie la renașterea, entuziasmul pentru proiectul european. Vom demonstra în acest fel că România este, deja, un stat membru matur și responsabil, capabil să aducă o contribuție valoroasă în actuala perioadă plină de provocări pentru Uniune. (...) În anul 2019 va trebui să dovedim voință politică și leadership european, pentru că miniștri români vor acționa și vorbi în numele Consiliului Uniunii în dialogul celelalte instituții europene, în principal cu Parlamentul European și Comisia Europeană", a afirmat premierul în mesajul său, citit la eveniment de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

Grindeanu a adăugat că România va fi implicată în acțiunea sa, ca stat membru al UE, "într-o schimbare de paradigmă".

"Președinția Consiliului UE înseamnă, în primul rând, datoria de a promova reuniunile pe care vom prezida la Bruxelles.(...) Fără îndoială că eforturile pe care România trebuie să le facă vor fi dublate de multele oportunități pe care ne propunem să le valorificăm. Vom demonstra că dispunem de capacitatea, competențele și expertiza necesară pentru a juca un rol de lider în Uniunea Europeană, că suntem nu doar un stat care respectă aquis-ul, ci chiar mai mult, că suntem capabili de viziunea politică asupra viitorului Uniunii, așa cum o vor demonstra acțiunile și prioritățile noastre, că în momentele dificile dispunem de luciditate, capacitate de acțiune și responsabilitate. Prima și cea mai importantă oportunitate care derivă dintr-o Președinție reușită este creșterea capacității noastre de a influența deciziile adoptate la nivelul UE. Va trebui să asigurăm o gestionare profesionistă și să demonstrăm capacitatea de a propune soluții de compromis acceptabile pentru statele membre și instituțiile Uniunii", afirmă premierul.