MENIU

George Scutaru, plasat sub control judiciar de DNA, pentru complicitate la luare de mită

<p>George Scutaru / Foto: MEDIAFAX</p>

George Scutaru, fost consilier al lui Klaus Iohannis pe probleme de securitate națională, a fost audiat la DNA în calitate de suspect pentru infracțiunea de complicitate la luare de mită și spălare de bani. Acesta a fost plasat sub control judiciar de către procurorii DNA.  George Scutaru ar fi primit 170 000 de euro mită, pe care i-a folosit în campania electorală din 2008, pentru contracte de publicitate. Scutaru a primit banii de la Cristian Bigiu, cel care l-a denunțat pe Scutaru, la DNA. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe celor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 3 aprilie 2015, față de SCUTARU GEORGE-ADRIAN, la data faptelor deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la luare de mită și spălarea banilor. 

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: 

”În cursul anului 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală – denunțător în prezenta cauză - a pretins și primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău”

Procurorii afirmă că suma de 170.000 euro, primită în numerar de Scutaru de la denunțător, a fost disimulată prin încheierea de contracte de publicitate, fiind folosită în campania electorală din 2008.


”Din banii primiți, conform unei înțelegeri anterioare, persoana denunțătoare i-a dat lui Scutaru George-Adrian suma de 170.000 euro, proveniența și modul în care s-au obținut banii fiind cunoscute exact de Scutaru George-Adrian.
Suma de 170.000 euro, primită în numerar de Scutaru George-Adrian de la denunțător, a fost disimulată prin încheierea de contracte de publicitate, fiind folosită în campania electorală din anul 2008”, se mai precizează în comunicat. 

Update 12.15. George Scutaru a părăsit sediul DNA, fără să mai facă declarații. 

Scutaru este audiat într-un dosar de corupție, informează Realitatea TV. Acesta ar fi implicat în dosarul în care Cristian Bîgiu, fost președinte CJ Buzău, este arestat.  Bîgiu le-a recunoscut procurorilor că o parte din cei 250.000 de euro, destinați mitei pentru fostul ministru de Interne, Cristian David, au ajuns și la Buzău, fiind fost folosiți în campania electorală din 2008. La vremea respectivă, liderul PNL Buzău era chiar George Scutaru. Reamintim că Scutaru a demisionat de la Cotroceni, invocând motive personale, după aproximativ două luni de mandat.  

Denunțul lui Bîgiu, la DNA

Cristinel Bîgiu, președintele CJ Buzău, a recunoscut la DNA că a primit mită și că banii i-a folosit în campania electorală. Politicianul a dat o declarație care l-a înfundat pe fostul ministru de Interne, Cristian David. Bîgiu este primul președinte de Consiliu Județean care recunoaște acuzațiile DNA. Procurorii DNA vor verifica modul în care o parte din mita din dosarul „Șpagă la ministrul Internelor”- Cristian David (47 de ani) -, 250.000 de euro, a ajuns să fie folosită în campania electorală a PNL din 2008, scrie evz.ro.

Informația apare în referatul prin care procurorii au cerut prelungirea arestării preventive a fostului ministru acuzat de o mită de 500.000 de euro. David este după gratii din 22 ianuarie 2015. Unul dintre complicii acestuia, președintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu (48 de ani), a recunoscut intervențiile fostului ministru și faptul că a primit și el mită. „Baronul” este arestat din 7 decembrie 2014, într-un alt dosar de corupție: pentru luare de mită, conflict de interese și tentativă de spălare de bani

Știre în curs de actualizare.