MENIU

Geoană: Reputația lui Ponta este țăndări. Suntem într-o criză de legitimitate a Guvernului

Președintele PSRO, Mircea Geoană, a declarat, marți, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că ne aflăm "într-o situație de criză de legitimitate a Guvernului României pe plan internațional", datorată faptului că "parlamentarii au decis, în mod deliberat și politic să nu permită justiției să își facă datoria" și nu au încuviințat cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele premierului Victor Ponta. În acest context, Geoană a punctat riscurile cu care se poate confrunta România, în condițiile în care are un premier "incapacitat politic", care reprezintă "o vulnerabilitate" pentru întreaga țară.

"La ce asistăm, astăzi, în România, nu este o luptă între stânga și dreapta, ci între trecut și viitor, între cei care își dau seama că între pilonii de corupție și gradul de prosperitate există o legătură directă. O țară mai puțin coruptă este o țară mai prosperă. Vreau să fim bine înțeleși. În clipa de față, e o bătălie epică între cei care încearcă să păstreze privilegiile trecutului, în care prin accesul la funcția publică puteai să dirijezi banii publici către vistieria anturajului tău și cei care înțeleg să pună botniță justiției. Aceasta este o bătălie adevărată. Am avut, zilele acestea, enorm de multe conversații și cu colegii din partid și din PSRO, care reprezintă o alternativă a stângii românești, și cu multe ambasade străine și vreau să vă spun că vineri, când a venit anunțul DNA, impactul nu a fost atât de mare cum am crezut eu. Dar astăzi, după ce votul din Camera Deputaților a creat impunitate în fața legii pentru Victor Ponta, toată lumea a luat foc. Pe fondul problemei, astăzi, faptul că pentru cel mai important lider al politicii de stânga, din România, parlamentarii au decis, în mod deliberat și politic să nu permită justiției să își facă datoria, suntem într-o situație de criză de legitimitate a Guvernului României pe plan internațional, mai sever decât pierderea Guvernului", a declarat Mircea Geoană.

În acest sens, Geoană atrage atenția că "riscul de a continua după ziua de astăzi cu Victor Ponta, ca prim-ministru, e un risc grav pentru România și pentru români". În viziunea sa, "Ponta, astăzi, și-a semnat, de fapt, ieșirea la pensie din politica românească".

"În condițiile în care ar trebui să atragem investiții, să creăm locuri de muncă, noi vom fi într-o situație de defensivă și pe lângă statul român, Victor Ponta pune într-un pericol aproape letal PSD și stânga românească. Când cineva care împreună cu o instituție se bucură de popularitate și încredere din partea românilor, nu pentru că Kovesi e simpatică, ci pentru că acțiunea pe care justiția o face pentru curățirea clasei politice românești e aplaudată, cu excepția celor care se află cu musca pe căciulă. Riscăm toți, oameni de stânga, oameni din PSRO să fim catalogați drept apărătorii corupției. Nu mai vreau ca stânga să fie catalogată ca o generatoare de corupție. Victor Ponta, astăzi, și-a semnat, de fapt, ieșirea la pensie din politica românească, pentru că a luat decizia cea mai greșită cu putință. Victor Ponta și-a închis unicul drum către păstrearea unei brume de onorabilitate. Avem o criză mai gravă decât una politică: una de reprezentativitate și legitimitate a Guvernului României", a mai spus Mircea Geoană.

Mai mult, președintele PSRO insistă asupra faptului că "vom deconta mai puțini investitori, mai puține locuri de muncă și mai puțin comerț", din cauza scandalului politic în care este implicat Victor Ponta și refuzului parlamentarilor de a încuviința cererea DNA de începere a urmăririi penale a premierului. 

"Prețul pe care îl vom plăti, cei de stânga, va fi însutit mai greu decât oricare altă situație din trecut. Să își dea seama cei din partid că, încă, nu e prea târziu pentru a veni cu un alt premier din cadrul aceleiași majorități (...) Ceea ce nouă ni se pare că este un vuiet din străinătate, care nu ne afectează viața de zi cu zi, că ce spun "Der Spiegel", "The Guardian", "The Economist" nu e important, eu vreau să vă spun că orice om de afaceri, din străinătate, își ia informațiile despre o potențială piață din presă. Să nu credem cumva că suntem atât de rupți de lumea largă încât lumea să nu deconteze. Noi vom deconta mai puțini investitori, mai puține locuri de muncă și mai puțin comerț. Victor Ponta, în clipa de față, este istorie", a mai precizat Geoană. 

Președintele PSRO a afirmat că "Victor Ponta, în clipa de față, e incapacitat politic", subliniind faptul că reprezintă "o vulnerabilitate pentru România și este capabil să scufunde, pentru propria persoană, întregul partid".

"Dacă până astăzi, ideea că Victor Ponta putea să reziste cu actuala majoritate, până la alegerile din 2016, era plauzibilă, începând de astăzi, acest scenariu a dispărut și nu din motive legate de lipsa de capacitate a PSD de a asigura stabilitatea unui Guvern, ci pentru că Victor Ponta, în clipa de față, e incapacitat politic, o vulnerabilitate pentru România și este capabil să scufunde, pentru propria persoană, întregul partid. În clipa în care, noi ca partid de stânga, vom fi considerați ca fiind aliații corupției, noi devenim nefrecventabili pentru orice formulă de coaliție în viitor. Astăzi, să nu credeți că cei din PSD sau Parlament nu știu că e o problemă de zile sau săptămâni până când Victor Ponta pleacă din funcția de prim-ministru. Întrebarea e cum facem ca momentul între plecarea lui Ponta și desemnarea unui nou prim-ministru să nu fie o perioadă care să creeze o suplimentare de vulnerabilitate pentru România și cum facem ca să lansăm repede o conversație între liderii partidelor, să creăm condiții pentru o nouă majoritate și cum facem ca acest asalt deliberat pentru a tăia dinții ascuțiți ai justiției României să înceteze? Asistăm la un plan deliberat de a stopa instituțiile justiției să își facă treabă.

România nu își poate permite să apară în ochii comunității internaționale ca un sat fără câini, nicio miză politică nu justifică aruncarea României într-un început de confruntare de stradă (...) Adevărata vulnerabilitate în fața Rusiei este corupția galopantă din România (...) Riscăm să pierdem încă un deceniu de dezvoltare a României. Reputația lui Victor Ponta esta țăndări, să nu facem reputația unei țări țăndări", a conchis Mircea Geoană.