MENIU

Geoană: Suntem în fața celui mai important proces din ultimii 25 de ani. E o bombă nucleară

Fostul ministru de Externe, Mircea Geoană, președinte al PSRO, a declarat, joi, în cadrul emisiunii "Casa Poporului", în contextul audierilor din dosarul "Mineriada", că "am intrat într-o etapă în care momentele cele mai tulburi, de după revoluție, sunt în sfârșit scoase la lumină". În acest sens, Geoană a punctat faptul că "suntem în fața celui mai important proces din ultimii 25 de ani", pe care l-a catalogat drept "o bombă nucleară". În opinia sa, "Ion Iliescu a avut un rol politic determinant negativ", în acest caz.

"Contează mai puțin ce spun cei care sunt prinși în aceste evenimente, pentru că fiecare încearcă să se poziționeze în raport cu justiția. Ceea ce este evident e că suntem în fața celui mai important proces din ultimii 25 de ani. E practic și bomba nucleară și chiar dacă a trecut prea mult timp de la momentele extrem de sângeroase și neelucidate de la '90, adevărul, până la urmă, trebuie să fie scos la lumină și nu poate să fie scos decât de către instanță. Putem să ne întrebăm de ce dosarele mari de corupție explodează acum. Întrebarea trebuie adresată celor care sunt în sistemul de justiție", a declarat Geoană. 

Despre Ion Iliescu, Geoană a afirmat că "este clar că are o implicare în acele evenimente", acuzația adusă fiind "extraordinar de gravă". 

"Din punctul de vedere al încadrării juridice, faptele din timpul mineriadelor au fost considerate extraordinar de severe. Ceea ce trebuie să ne preocupe pe toți e că, de fapt, în acest moment într-o manieră simbolică se contestă legitimitea regimului de după revoluție. Eu pot să spun, astăzi, că am intrat într-o etapă în care momentele cele mai tulburi, de după revoluție, sunt în sfârșit scoase la lumină", a mai spus Geoană. 

În acest context, Geoană a punctat faptul că "există, din păcate, în România o lentoare de neacceptat cu privire la atingerea peștilor cei mari, a corupției la nivel foarte înalt": 

"Abia de doi ani începem să aflăm un pic vârful icebergului. Poate s-a însdrăvenit justiția publică. Chestiunile de reputație și percepție publică sunt un subiect, dar când apar acuze de corupție, intrăm într-o altă etapă".

Întrebat dacă regretă că l-a menținut în partid pe Ion Iliescu, după ce a devenit președintele PSD, Geoană a răspuns că "te înconjori de oamenii care sunt în partid la momentul respectiv". 

"Am avut curajul să îl înfrunt pe cel care a fondat PSD, care venea din funcția de președinte al României. Nu e stilul meu și nu o să dau pe cineva afară din partidul pe care îl conduc din cauza reformei. Are cineva o problemă în justiție, pleacă a doua zi din partid.

Nu am fondat eu acest partid. Te înconjori de oamneii care sunt în partid, la momentul respectiv. Am regretul că poate nu am dus reforma mai departe. În timpul mandatalui meu de președinte al PSD, a fost democrație", a mai spus Geoană.  


Mai multe articole despre:
Mircea Geoană dosarul mineriada PSRO