MENIU

Geoană: România are un interes vital ca R.Moldova și Ucraina să rămână pe o direcție pro-europeană

Președintele PSRO, Mircea Geoană, fost ministru de Externe, consideră că învestirea noului Guvern de la Chișinău reprezintă o veste bună, pentru că "orice element de stabilitate politică în R. Moldova trebuie încurajat". În acest context, Geoană a punctat faptul că România are obligația de a încerca să asigure condițiile necesare astfel încât în Republica Moldova și Ucraina "preferința pro-europeană să rămână cel puțin o opțiune deschisă pentru prezent și pentru viitor".

"Țara se află într-o situație limită și este evident că, pe lângă problemele acute de natură economică, financiară, socială, nemulțumirea opiniei publice față de clasa politică din R. Moldova reprezintă un element care poate să conducă oricând la instabilitate și la o stare de neguvernabilitate. Deci învestirea unui nou Guvern este o veste bună. Fiecare are preferințe și rezerve față de ce se ascunde în spatele majorității din actualul Parlament de la Chișinău, dar între două rele — instabilitate pronunțată și haos sau o minimă stabilizare a jocului politic — existența unui Guvern care să funcționeze este de preferat", a declarat Mircea Geoană.

În viziunea sa, conturarea unui consens politic în jurul premierului Pavel Filip va fi greu de atins, întrucât "interesele sunt mult prea divergente".

"Îmi este teamă că nu (va fi atins un consens politic în jurul lui Pavel Filip — n.r.), interesele sunt mult prea divergente. Epuizarea de credibilitate pe care leadership-ul actual o înregistrează în ochii opiniei publice din R.Moldova mă face să cred că este doar o soluție temporară. Ceea ce este cu adevărat preocupant este faptul că, inclusiv din punct de vedere al atmosferei de nesupunere civică și de folosire a străzii ca armă politică, mă aștept ca acest tip de instrumente să devină tot mai frecvente și să fie folosite în continuare de către cei care doresc să aibă alegeri anticipate în R.Moldova pentru a acapara întreaga putere", a arătat senatorul.

Mircea Geoană a ținut să puncteze faptul că între Federația Rusă și Occident există o competiție geostrategică în ceea ce privește R.Moldova și Ucraina.

"România are o obligație și un interes vital ca R.Moldova și Ucraina să rămână pe o direcție pro-europeană. De aceea, chiar dacă nu suntem în cea mai fericită situație, avem obligația să continuăm să investim. Cred că avem o obligație să ne uităm retrospectiv la ceea ce am făcut și la ceea ce nu am făcut în relația cu R.Moldova, pentru că este evident că avem nevoie de un proces de evaluare internă, de introspecție. Nu aș dori să asist, în următoarele câteva luni, în cazul în care evoluția din R.Moldova va continua să fie defavorabilă intereselor noastre și intereselor europene și occidentale, la o discuție în România de genul 'Cine a pierdut Moldova'. De aceea, în paralel cu o abordare mai sofisticată în relația cu R.Moldova și într-o intensificare semnificativă a relațiilor cu Ucraina, la București cred că trebuie să se deruleze un proces de evaluare pentru a vedea ce am făcut bine, ce am făcut greșit și care este calea de urmat", a mai spus Geoană.