MENIU

Gafa lui Dragnea. PSD promite eliminarea unei taxe care a fost, de fapt, eliminată anul trecut

<p>Liviu Dragnea şi-ar fi făcut o echipă de consilieri din Israel</p>

PSD s-a încurcat în cele 102 taxe nefiscale pe care vrea să le elimine, prin proiectul de lege pe care l-a depus Liviu Dragnea, luni, la Senat. Astfel, printre acestea, se află şi taxa de timbru pentru eliberarea taxei pentru cazierul fiscal, taxă care a fost eliminată chiar de Guvernul Ponta, în iulie 2015, de fapt. Concret, certificatele fiscale, adeverintele si toate celelalte documente emise de Fisc sunt eliberare fara plata taxelor extrajudiciare de timbru, potrivit unei ordonante publicate in Monitorul Oficial, în iulie, 2015.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a depus luni, la Parlament, un proiect de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017.

Între taxele care ar urma să fie eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerțului, taxe consulare și de cetățenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Națională de Pensii, scrie Agerpres.

Dragnea a reamintit că proiectul de lege, care a intrat luni în Biroul Permanent al Senatului, prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale care au un impact bugetar foarte mic, sub 0,1% din PIB.

"Am depus astăzi, cu dorința ca acest proiect de lege să intre în vigoare în acest an, astfel încât de la 1 ianuarie 2017 102 taxe nefiscale să fie eliminate. Vorbim de peste 50% din taxele nefiscale pe care le plătesc cetățenii români și o valoare de peste 80% a acestora. Dincolo de valoare, de număr, este vorba de o cantitate de timp uriașă pe care o pierd românii pentru a plăti aceste taxe, unele care sunt foarte mici și, de asemenea, nervii și umilința pe care mulți dintre cetățenii români, aproape toți, o simt atunci când trebuie să meargă din ghișeu în ghișeu", a subliniat liderul PSD.

Potrivit acestuia, de mulți ani de zile "sistemul public a tot inventat taxe mici sau mari, în condițiile în care nici măcar nu aduc un mare beneficiu la bugetul de stat, ci doar enervează cetățenii".

Ce s-a stabilit în iulie 2015

Scutirea de la plata taxei de timbru, care are valoarea de 2 lei, se aplica tuturor documentelor eliberate de organele fiscale din cadrul ANAF, a caror activitate este reglementata de Codul de procedura fiscala.

Practic, odata ce actul normativ intra in vigoare, adica din 23 iulie, contribuabilii obţin, spre exemplu, de la Fisc adeverinte de venit ori certificate de atestare fiscala, fara sa mai nevoiti sa plateasca taxa de timbru de 2 lei, asa cum se intampla pana la acel moment.