MENIU

Gabriel Oprea este, oficial, premier interimar

<p>Gabriel Oprea</p>

Vicepremierul Gabriel Oprea va prelua prerogativele de prim-ministru! Premierul Victor Ponta, care se recuperează în Turcia, după operaţia la picior, i-a cerut în scris şefului statului să-l desemneze pe vicepremier la conducerea Executivului, până la întoarcerea sa în ţară. UPDATE: Luni seara, Klaus Iohannis a semnat decretul prin care Gabriel Oprea este desemnat premier interimar.

Update 19:00 Klaus Iohannis a semnat decretul prin care Gabriel Oprea este desemnat premier interimar.

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 22 iunie a.c., Decretul de desemnare a domnului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor de prim-ministru de către domnul Victor-Viorel Ponta", informează Administraţia Prezidenţială.

Cine este Gabriel Oprea, desemnat premier interimar

Update 16.10 După aproximativ 30 de minute, discuția dintre Oprea și Iohannis s-a încheiat.

Update 15:30 Gabriel Oprea a ajuns la Cotroceni, pentru a avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis. 

Update: Președintele Klaus Iohannis va avea luni, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu vicepremierul Gabriel Oprea, potrvit unor surse oficiale. 

Întâlnirea vine în contextul scrisorii premierului Victor Ponta privind numirea vicepremierului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar, document care a ajuns la Palatul Cotroceni.

Premierul Victor Ponta a anunțat, în urmă cu o zi, pe Facebook, că îi va solicita președintelui Klaus Iohannis să îl desemneze pe vicepremierul Gabriel Oprea să exercite toate atribuțiile funcției de prim-ministru.

UPDATE: Scrisoarea premierului Victor Ponta privind numirea vicepremierului Gabriel Oprea prim-ministru interimar a ajuns la Palatul Cotroceni, a anunțat luni Administrația Prezidențială. 

Premierul a postat, duminică, un mesaj pe Facebook:

"Azi medicii au decis că pot fi externat / urmează ca în următoarele 7 zile să parcurg zilnic procedurile pentru control, schimbare pansamente şi supraveghere.

Ulterior acestor proceduri va trebui ca două săptămâni să fac fizioterapie şi tratamente de recuperare înainte de a avea permisiunea medicilor de a merge fără sprijinul unor mijloce medicale permanente / în maxim 28 zile îmi pot relua activitatea normală, urmând să continui recuperarea timp de 6 luni.

Mâine dimineaţă voi trimite Preşedintelui României solicitarea ca, în baza art. 107 din Constituţie, să-l desemneze pe Vicepremierul Gabriel Oprea să exercite toate atributele funcţiei de Prim Ministru (inclusiv conducerea şedinţelor de Guvern) în această perioadă", a scris Ponta.

Multumesc inca o data medicilor de aici si doctorului Ionut Codorean pentru atentia si profesionalismul lor", a scris Ponta.

Medicul Ionuţ Codorean, care a făcut parte din echipa care a recomandat operaţia lui Victor Ponta, a explicat, în exclusivitate la REALITATEA TV, că perioada de recuperare ar putea fi mai mare de 28 de zile.

"După această operaţie, orice pacient nu are voie 5 săptămâni să se sprijine pe picior şi să îndoaie genunchiul mai mult de 90 de grade. După 5 săptămâni, începe să flexeze genunchiul peste 90 de grade şi începe să se sprijine treptat pe piciorul operat", a explicat medicul.

Medicul a explicat cât de grea a fost operaţia premierului.

"A fost mai complicată decât o ruptură normală, simplă, de ligament încrucişat. A trebuit făcută reconstrucţie de cartilaj, a trebuit un menisc scos de tot, iar altul suturat în speranţa vindecării acestuia", a mai precizat medicul.

Externarea a fost decisă în urma unei noi consultaţii efectuate, duminică dimineaţa, de către medicii turci, care i-au recomandat însă şi consultaţii periodice, au arătat sursele citate.

România, fără premier. Interimatul lui Oprea a expirat

Anterior operaţiei, Ponta estima că va reveni în ţară cel târziu vineri, el mandatându-l pe vicepremierul Gabriel Oprea să asigure conducerea Guvernului doar până în 19 iunie inclusiv. Vineri însă, premierul a fost evaluat de medicii turci, iar aceştia au decis că nu este oportună externarea sa în cursul acestei zile şi i-au recomandat să rămână spitalizat până duminică.

Coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, care l-a vizitat recent pe premierul Victor Ponta la spital şi păstrează legătura cu acesta, declara, joi, agenţiei MEDIAFAX că şeful Guvernului va fi consultat vineri de o echipă medicală care va decide dacă poate părăsi spitalul sau trebuie să mai rămână sub observaţie, în funcţie de aceasta mandatul lui Gabriel Oprea la conducerea Guvernului urmând să fie sau nu prelungit.

Mai multe articole despre:
spital Turcia Victor Ponta premier externare