MENIU

Fondul Suveran de Investiții - o nouă vacă de muls pentru Guvern

Guvernul a dat Ordonața de înființare a celebrelor Fonduri de Investiții, cu scop, cel puțin oficial, de a demara investiții de mare amploare. Intersant este faptul că, în organigrama de funcționare este stipulat și faptul că Fondurile pot participa la investiții în regim de parteneriat public-privat, una dintre ultimile modalități prin care statul cheltuie bani, fără să dea socoteală UE.

Ministrul Finanțelor a declarat că fondurile de investiții vor fi o alternativă de finațare pentru investițiile din infrastructură, industrie sau piețele de capital. Forma de organizare a acestora va fi de societăți românești, pe acțiuni, ce vor fi stabilite prin HG. Fondurile vor fi administrate în sistem dualist, consiliu de supraveghre și directorat. Membrii consiliului sunt numiți de către Adunarea Generala a Acționarilor, pe timp de cinci ani de zile. Aceștia trebuie să îndeplinească mai multe criterii, cum ar fi: epertiză în domeniul fianciar-bancar, expertiză în administrarea de societăți, integritate profesională, bună reputație, aptitudini și experință adecvate administării de fonduri de investiții. Primii membri ai consiliului de supraveghere vor fi numiți de către acționar, adică Ministerul Finanțelor, iar consiliul numește directoratul până la numirea noilor membri ai consiliului de supraveghere, pe o perioadă ce nu poate depăși 18 luni de zile. 

Ministrul Finanțelor a menționat că activitatea principală a acestor fonduri nu este cea de privatizare, ci de investițiile finaciare în nume și cont propriu, dezvoltarea de proiecte de investiții, incluziv prin participarea la investiții în parteneriate public-private.

"Guvernul a decis să facă acest demers în două etape pa fiind aceea de a crea cadrul general în care să se poată crea astfel de fonduri, fiecare fond suveran va asigura României investiții sustenabile în zone care se dezvoltă, fondurile vor contribui la dezvoltarea economiei prin susținerea unor zone din industie, forma de organizare este de societăți românești pe acțiuni, iar condițiile de administrare se vor stabili prin OUG", a declarat Eugen Teodorovici.