MENIU

Florin Iordache, altă întrebare pentru Tudorel Toader, despre cea mai mare miză din Justiţie

Președintele Comisiei parlamentare speciale pe domeniul Justiției, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, miercuri, că modificările propuse de ministrul Tudorel Toader la legile în domeniu care nu vor fi "îmbrățișate" de niciun grup parlamentar nu vor fi cuprinse în viitorul proiect, menționând că statutul Inspecției Judiciare trebuie reglementat în acest moment.

"Calendarul este următorul, așa cum am anunțat și în plenul comisiei, avem pentru cele trei Legi 303, 304, 317 opinia Ministerului Justiției, aceasta va fi publicată pe site-ul comisiei, iar începând de săptămâna viitoare vom invita la comisie într-un format mult mai larg tot ce înseamnă sistem juridic, începând cu MJ, CSM, Înalta Curte, Parchetul General, asociațiile profesionale. Ne dorim ca aceste modificări să fie făcute împreună cu sistemul juridic și cât mai larg acceptate. Avem un draft, dar noi vom lucra în integralitatea celor trei legi. Sunt anumite articole pe care dumnealui le propune, dar, dacă nu vor fi îmbrățișate de niciun grup parlamentar, practic nu vor fi cuprinse în viitorul proiect de lege, dar sunt și alte articole care noi considerăm că în acest moment trebuie modificate", a afirmat Iordache.

Deputatul PSD a menționat că ministrul Toader propune ca Inspecția Judiciară să fie reglementară printr-un act normativ, dar, a adăugat el, statutul acestei instituții trebuie stabilit prin acest proiect de lege pentru a nu lăsa loc la interpretări.

"De exemplu, dacă la Inspecția Judiciară există un articol, nu l-am văzut că abia a fost depus, care spune că printr-un alt act normativ să fie reglementat statutul Inspecției Judiciare, pentru a nu lăsa loc la interpretări, eu cred că în acest moment trebuie în acest proiect de lege stabilit statutul Inspecției Judiciare ca instituție autonomă, care să nu fie controlată nici de MJ, nici de CSM, și găsim o formulă care să funcționeze", a precizat Iordache, completând că se poate stabili ca, la fel ca în cazul CSM, IJ să prezinte un raport.

Iordache a mai spus că se dorește o separare a atribuțiilor magistraților.

"Dorim o separare foarte clară a atribuțiilor și a carierei magistraților, pornind de la simplu procuror și simplu judecător de Judecătorie, până la Înalta Curte și Parchetul General", a susținut Iordache.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat miercuri comisiei speciale proiectul de modificare a Legilor Justiției. El a anunțat că propune ca Inspecția Judiciară să fie reglementată ca o instituție autonomă, care să nu fie nici în subordinea CSM și nici a Ministerului Justiției, menționând că în termen de șase luni trebuie adoptată o lege specială pentru această instituție.