MENIU

Firea: Nu se poate vorbi în acest moment despre o împăcare cu Băsescu

Senatoarea PSD, Gabriela Firea, a declarat, joi, că nu se poate vorbi în acest moment despre o împăcare cu fostul șef de stat, Traian Băsescu, și a confirmat că a acceptat o discuție preliminară informativă despre procedura medierii.

"Nu se poate vorbi în acest moment despre o împăcare cu Traian Băsescu. Știți că atunci când au fost făcute acele amenințări, acele jigniri, eram membru al Comisiei parlamentare de anchetă Nana. Pot să confirm faptul că avocații domniei sale au apelat la o doamnă mediator, care, la rândul său, a transmis domnului avocat Bolcaș, care mă reprezintă, o solicitare de mediere. În acest moment, nu am ajuns nici măcar să discutăm, a fost și timpul foarte scurt. Ceea ce am acceptat a fost nu medierea în sine, ci o discuție preliminară informativă, doar cu doamna mediator nu și cu avocații domnului Băsescu sau cu fostul președinte, pentru a afla și eu la modul concret la ce se referă medierea, în ce ar consta această procedură", a spus Firea la Palatul Parlamentului.

Totodată, Firea a precizat că nu a luat, încă, nicio decizie în această privință și că vrea să cântărească foarte bine lucrurile. În acest sens, Firea a subliniat că "trebuie să existe ori o recunoaștere publică a faptului că s-a greșit, ori o altă atitudine pe care să o aibă fostul președinte" față de domnia sa. 

"Nu îmi dau seama de ce domnul președinte a dorit să apeleze la această modalitate, este dreptul domniei sale, așa cum este dreptul meu să o accept sau să o refuz. Nu am luat nicio decizie să accept sau nu medierea pentru că nu știu exact în ce ar consta. Trebuie să cântăresc foarte bine. Nici nu vreau să fiu considerată un om răzbunător pentru că sunt un bun creștin, dar nici nu pot să șterg cu buretele tot ce s-a întâmplat. Cred că trebuie să existe ori o recunoaștere publică a faptului că s-a greșit, ori o altă atitudine pe care să o aibă fostul președinte față de mine ca persoană și față de mine ca parlamentar", a încheiat Firea.

Băsescu, audiat la Parchetul General. A cerut o confruntare cu Firea!

 


Traian Băsescu a fost chemat din nou, pe 11 septembrie, la Parchetul General. După ce procurorii i-au schimbat încadrarea juridică din șantaj în amenințare, fostul președinte a fost audiat, vineri, în dosarul penal deschis în urma unei plângeri a Gabrielei Firea. Huiduit de unii, aclamat de alţii, Băsescu nu a dorit să facă declaraţii în faţa presei. După aproximativ o oră, Băsescu a părăsit sediul Parchetului. Avocatul lui Firea susţine că fostul preşedinte nu a dat declaraţii nici în faţa anchetatorilor, dar spune că a acesta cerut o confruntare cu senatoarea PSD.

Potrivit noului Cod Penal, pedeapsa pentru ameninţare este de la trei luni la un an.

Parchetul ICCJ a dispus, în 11 martie, începerea urmăririi penale pe numele lui Traian Băsescu, după ce anchetatorii au redeschis, în 30 decembrie 2014, dosarul în care Gabriela Firea îl acuză pe Băsescu de şantaj. Ulterior, procurorii i-au schimbat încadrarea juridica din șantaj în amenințare.

Cercetările în acest dosar fuseseră suspendate de procurori până la finalizarea mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu, întrucât acesta beneficia de imunitate.

Parchetul instanţei supreme anunţa, în 18 aprilie 2014, că a dispus urmărirea penală pentru şantaj, în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată şi sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mişcare a acţiunii penale a fost suspendată, întrucât preşedintele are imunitate.

Scandalul Băsescu - Firea a început după ce fostul preşedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că şi acum poate spune că aceasta este "o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist". "Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", a spus Băsescu.

Fostul şef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este "o şantajistă de profesie". "Nu e un atac la o femeie, e un atac la o şantajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine şcoala turnătorului Felix", a precizat Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că îi recomandă premierului Victor Ponta să nu o ia pe "senatoarea şantajistă" Gabriela Firea ca purtător de cuvânt la alegeri pentru coaliţie, pentru că aceasta poartă ghinion bărbatului despre care spune că vrea să îl protejeze. Băsescu a ţinut totodată să amintească prestaţia Gabrielei Firea din campania pentru prezidenţiale a lui Mugur Isărescu.

Gabriela Firea a reacţionat, afirmând că aşteaptă cu interes reacţiile instituţiilor şi ale ambasadelor statelor democratice faţă de acest "act flagrant de intimidare a unui senator".

Firea preciza, într-o postare pe Facebook, că preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, în seara zilei de 13 aprilie 2014, într-o emisiune televizată, "un mesaj fără niciun echivoc" legat de activitatea ei în Comisia Călăraşi.

"Aştept cu interes reacţiile instituţiilor statului şi ale ambasadelor statelor democratice faţă de acest act flagrant de intimidare a unui senator al României!", scria Gabriela Firea, pe Facebook.

Ulterior, senatorul PSD a depus, în 16 aprilie 2014, la Parchetul instanţei supreme, o plângere pe numele lui Traian Băsescu, pentru ameninţare şi şantaj, scrie mediafax.ro.

În plus, 176 de parlamentari, în frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea şi Ilie Sârbu, au semnat un denunţ de şantaj împotriva lui Traian Băsescu, depus în 17 aprilie 2014, la Parchetul instanţei supreme.

Premierul Victor Ponta a spus atunci că a semnat documentul şi a precizat că gestul este determinat de ameninţările pe care şeful statului le-a adus unui senator al României. Ponta a precizat că a fost primul care a semnat plângerea penală formulată pe numele lui Traian Băsescu.