MENIU

Federica Mogherini: UE nu trebuie să treacă cu vederea conflictele, până ajung la apogeu

Uniunea Europeană poate fi "o putere mondială și un furnizor de securitate puternic doar dacă reușește să se concentreze pe două direcții în același timp, spre Est și spre Sud", și nu va trece cu vederea conflictele până în momentul în care acestea ajung la apogeu, a apreciat, vineri, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Aceasta a participat, alături de ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, la Bucharest Forum.

Ea a spus că implementarea strategiei globale a UE a început și cuprinde "o abordare integrată în ceea ce privește managementul conflictelor și crizelor".

"Conflictele trebuie să fie tratate din punct de vedere al securității și prin instrumente diplomatice", a adăugat ea, făcând referire și la situația din Ucraina.

"Lucrăm zilnic la implementarea Acordurilor de la Minsk, dar destabilizarea Ucrainei cere mai mult de atât, cere și forță de regenerare din partea instituțiilor acestei țări și reforme", a adăugat înaltul oficial.

Ea a mai spus că Uniunea trebuie să aibă în vedere conflictele din diverse regiuni și să le monitorizeze indiferent de reflectarea lor în media sau de intensitatea acestora.

"Același lucru este valabil și pentru alte conflicte din regiunea Mării Negre (...). Uităm de ele, până ajung la apogeu", a adăugat Mogherini.

"Politica noastră externă trebuie să se axeze în mod constant pe identificarea cauzelor conflictelor fără să se concentreze pe titlurile din media, ci ținându-le sub observație, din primele momente", a subliniat aceasta.