MENIU

Familia poliţistului Gigină solicită urgentarea anchetei. Avocatul: Părinţii plâng de durere

Familia poliţistului Bogdan Gigină are o cerere de ultima oră către procurori DNA: grăbirea rezolvării dosarului în care fiul lor a murit în timp ce făcea parte din coloana oficială a lui Gabriel Oprea. Astfel, părinţii poliţistului au facut demersuri la Inalta Curte, dupa ce la doi ani şi jumătate dosarul nu a fost trimis în judecata. Avocatul familiei a precizat că tatăl şi mama lui  Bogdan Gigină sunt devastaţi de durere: "Vă spun că nu exista telefon in care barbatul Gigina, poliţist, să nu plângă". 

UPDATE 12.43 Avocatul Familiei Gigină, Danile Ionaşcu, a spus, în faţa DNA, că părinţii poliţistului plâng de durere: "Domnul Gigină mi-a spus printre lacrimi "Vă rog să mă credeţi domnule avocat că nici dvs nu ştiţi ce este în sufletul nostru. Familia spune că au trecut 2 ani şi 3 luni de atunci şi vine cu acest demers în care strigă din tot sufletul,. "Vă rugăm din tot sufletul ca acest dosar să fie urgentat"(..) Până acum 2 ani şi ceva, familia era una dezrădăcinată. Acum este dezintegrată. Vă spun că nu exista telefon in care barbatul Gigina, poliţist, să nu plângă". 

Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă

Reamintim că Gabriel Oprea, fostul ministru de Interne, a fost acuzat de ucidere din culpă în cazul polițistului Bogdan Gigină. Procurorii DNA susțin că Oprea s-a folosit de funcția sa pentru a cere să fie însoțit permanent de echipaje ale poliției rutiere și pentru a cere folosirea unei motociclete a poliției rutiere pentru a facilita deplasarea cu viteză a coloanei oficiale. Existența unei motociclete de poliție în fruntea coloanei permitea deplasarea cu viteză mare, mai explică procurorii.

”În ceea ce privește cauza accidentului de circulație constând în viteza de deplasare (84 de km/h) și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinației și a momentului precis la care aceasta trebuia să ajungă la destinație. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depășirea limitei de siguranță”, se arata în comunicatul DNA.

Cu toate acestea, senatorii l-au scăpat de Gabriel Oprea de urmărirea penală și au respins cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele fostului vicepremier și ministru de Interne.

Au fost 73 de voturi împotriva cererii DNA și 45 de voturi pentru. Șase voturi au fost anulate. La sfârșitul lunii septembrie, în urma presiunilor politice, dar și în urma protestelor de stradă, Gabriel Oprea a demisionat din Senat, iar președintele Klaus Iohannis a avizat cererea de urmărie penală a procurorilor DNA.

Ce s-a întâmplat în noaptea în care Bogdan Gigină a murit

In seara de 20 octombrie 2015, in jurul orei 19.00, agentul de politie Bogdan-Cosmin Gigina, care facea parte dintr-un dispozitiv de insotire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a decedat.

"In ceea ce priveste cauza accidentului de circulatie constand in viteza de deplasare (84 de km/h) si neadaptarea acesteia la conditiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmaririi penale rezulta indicii rezonabile ca aceasta cauza a fost determinata de catre ministrul de Interne Oprea Gabriel.

Viteza de deplasare era stabilita in mod implicit de catre ministrul de interne prin comunicarea destinatiei si a momentului precis la care acesta trebuia sa ajunga la destinatie. De altfel, acesta era singurul in masura sa solicite marirea vitezei de deplasare dincolo de depasirea limitei de siguranta", sustin procurorii DNA. In octombrie, la iesirea de la audierile in acest dosar, Gabriel Oprea declara: "Adevarul este ca sunt nevinovat, eram in timpul serviciului.

Din pacate, politistul a cazut in cele trei gropi, aflate la trei sute de metri de aici, care nu erau semnalizate corect si nu au fost semaforizate." In acest dosar, in afara de Gabriel Oprea au mai fost audiati printre altii Petre Toba, fost sef al Politiei Romane, precum si fostul procuror general al Romaniei Ilie Botos, care la momentul accidentului era secretar de stat in Ministerul de Interne. El a spus, la iesirea de la audieri, ca a aflat despre accident a doua zi, ca nu avea in atributii stabilirea dispozitivelor pentru coloanele oficiale si ca a dat explicatii "tehnice".