MENIU

Europarlamentarul Sorin Moisă: Sunt furios pe preşedintele Comisiei Europene! Nu a vorbit în engleză

Europarlamentarul Sorin Moisa a precizat pe pagina sa de Facebook, că este furios pe Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, întrucât acesta a vorbit doar în engeleză şi franceză în plenul PE, refuzând să vorbească în engleză, deşi erau prezenţi atât parlamentari britanici care sustinusera ramanerea Marii Britanii in UE, iar în al doilea rand, 48% din populatia Marii Britanii votase de asemenea pentru ramanere. Moisa mai precizează că în opinia lui, ce a făcut Jucker este o "dovadă incredibila de neinspiratie, chiar ingustime".

Redăm, în continuare postarea de pe pagina de facebook a lui Sorin Moisa:

"Sunt furios pe Presedintele Juncker al Comisiei Europene. Cand ieri m-au sunat jurnalistii de la Wall Street Journal sa ma intrebe ce cred despre faptul ca astazi, la sesiunea extraordinara a Parlamentului European dedicata Brexit-ului, Juncker urma sa vorbeasca doar in franceza si germana, primul lucru pe care l-am spus a fost ca nu cred sa faca una ca asta. Ei bine, m-am inselat: astazi, intr-adevar, Juncker a vorbit doar in franceza si germana. Asta pentru mine e o dovada incredibila de neinspiratie, chiar ingustime. Din foarte multe motive: in primul rand erau foarte multi colegi britanici in sala care sustinusera ramanerea Marii Britanii in UE; in al doilea rand, 48% din populatia Marii Britanii votase de asemenea pentru ramanere.

Dar acestea sunt doar motive care tin de politetea fata de cei prezenti. De fapt, toti britanicii sunt inca cetatenii nostri, si chiar cand nu vor mai fi, daca nu vor mai fi, va trebui sa ii respectam in continuare, vor ramane aliatii nostri si cei buni prieteni, chiar platind pretul correct al iesirii din UE. Iar engleza, Dumnezeule mare, este o limba de mare cultura, este lingua franca universala, limba Statelor Unite, limba globalizarii, limba Internetului, este una dintre formele de exprimare si manifestare ale universalitatii si libertatii.

In termeni mai practici, in Bruxelles, multi dintre functionarii si oficialii politici din noile state membre nu vorbesc franceza sau germana, ci doar engleza.Functionarii 'Vechii Europe', dinainte de extinderea spre Europa Centrala si de Est vorbeau mai ales franceza. Gestul lui Juncker, mai ales daca e urmat de altele, cu caracter sistematic, va spori sentimentul de marginalizare al reprezentantilor noilor state membre. A fost o modalitate extrem de meschina de a reactiona, sugerand ca Europa post-britanica se va retrage intr-o carapace continentala, dominata de marii jucatori 'fondatori'. Europa, pentru a supravietui, trebuie sa isi sporeasca deschiderea si vocatia universala, nu sa se baricadeze.

Gandurile acestea sunt ale cuiva care stapaneste bine, si iubeste limba 'clasica' a Bruxelles-ului, franceza, si a lucrat ani de zile preponderant in ea. Nu e vorba de a diminua importanta si nobletea germanei si francezei, ci de a condamna o gafa pe care o gasesc monumentala la un om caruia i-am admirat multa vreme experienta, intelepciunea si dedicatia pentru binele comun european. Manfred Weber, liderul PPE si-a inceput discursul in engleza (felicitari!), iar Gianni Pittella, liderul socialist, a vorbit in italiana, limba sa natala. Ambele solutii foarte bune. Juncker a folosit engleza doar pentru a-I pune la punct pe Farage si ai lui. Adica a asociat limba cu extrema, ceea ce nu are nicio noima!!! Mai jos, articolul din Wall Street Journal, care include si declaratia mea pe subiect" , a scris acesta.