MENIU

Europarlamentar: Poliția belgiană să nu mai întoarcă capul! Avem nevoie de schimbari legislative!

Europarlamentarul Siegried Muresan (PMP) a declarat, într-un interviu pentru HotNews.ro, că se afla exact în locul în care au avut loc exploziile cu aproximativ 90 de minute înainte să se producă. Europarlamentarul a subliniat faptul că este nevoie de schimbări legislative, de întărirea controalelor la granița externă a UE, dar mai ales ca "poliția belgiană să-și îndeplinească misiunea și să nu mai întoarcă capul", în condițiile în care "se știe exact care sunt cartierele în care locuiesc persoanele suspectate de terorism, care dețin ilegal arme sau au aderat la organizații cu caracter radical islamist".

Europarlamentarul PMP a punctat faptul că este esențial "să nu permitem teroriștilor să ne schimbe modul de viață".

"Am decolat azi dimineata la ora 6:25 din Bruxelles via Munchen spre Bucuresti de pe aeroportul Zvantem. M-am aflat in exact locul in care au avut loc exploziile cu aproximativ 90 de minute inainte. Cand am facut escala la Munchen am aflat de atacul de la aeroport (...) Mi-a fost teama ca va urma mai mult decat acea prima explozie, de vreme ce si la Paris in noiembrie 2015 teroristii au atacat mai multe locuri. Metroul de la Bruxelles fusese inchis cateva zile dupa atentatele de la Paris tocmai ca se evaluase ca exista riscul unor atacuri (...) Am colegi din Parlamentul European care au trecut cu zece minute inainte de atacuri prin acele statii de metrou. Teroristii ne-au atacat tocmai in locurile in care ca simpli cetateni e firesc sa ne aflam in acele momente, intr-o zi de lucru dimineata la ora noua", a afirmat Siegried Mureșan.

În acest context, Siegried Mureșan a subliniat că "terorismul trebuie combătut 24 de ore din 24".

"În ce priveste economia locala, atata timp cat autoritatile din Belgia nu vor intelege sa ia masuri ferme cu privire la persoanele suspecte de terorism, va exista mereu suspiciunea ca Bruxelles-ul este un loc nesigur. Se stie exact care sunt cartierele in care locuiesc persoanele suspectate de terorism, care detin ilegal arme sau au aderat la organizatii cu caracter radical islamist. Este necesar ca autoritatile sa combata acest fenomen care a luat nastere sub ochii lor, ei fiind constienti de acest lucru. E clar ca avem nevoie de schimbari legislative, de pilda in Belgia percheziile nu sunt permise intre ora 21 si ora 05 dimineata", a adăugat Mureșan.

Pe de altă parte, europarlamentarul este de părere că "a existat riscul ca o parte din persoanele care au sosit în mod ilegal în Europa să fie aderenți ai unor organizații teroriste".  În viziunea sa, "este inacceptabil ca imigranții ilegali să pășească pe teritoriul european fără a fi controlați la frontieră".

"Am spus-o din septembrie octombrie deja, ca principala obligatie a politicienilor trebuie sa fie siguranta oamenilor in cadrul UE. In fata valului de refugiati este evident ca a existat riscul ca o parte din persoanele care au sosist in mod ilegal in Europa sa fie aderenti ai unor organizatii teroriste. Pentru a minimiza acest risc, avem nevoie in primul rand de obligatia statelor membre de a pune la comun, in cadrul UE, informatii cu privire la persoane suspecte de terorism, fac trafic de persoane, droguri sau fiinte umane. Deci e nevoie de sporirea capacitatilor la nivelul armatei, politiei si structurilor de securitate. Este nevoie si de obligativitatea ca aceste informatii sa fie impartasite la nivelul UE, pentru ca vedem: Madrid 2004, Londra 2005, Paris 2015 si Bruxelles 2016. Mai este un lucru esential in opinia mea. Europa este stat de drept si este inacceptabil ca imigrantii ilegali sa paseasca pe teritoriul european fara a fi controlati la frontiera. Or, daca pasesti in Europa incalcand legi ale Europei si acest lucru iti este permis, asta nu face decat sa incurajeze mai departe incalcarea legii", a mai spus europarlamentarul.

"Tocmai asta trebuie sa facem, sa intarim controlul la frontiera externa, pentru a putea pastra libera circulatie (...)  O frontiera nesigura in orice stat membru al UE este un risc pentru UE in ansamblu", a subliniat europarlamentarul.

"Deci in Bruxelles se stie foarte clar care sunt moscheile radicale, se stie clar in ce zone locuiesc si isi desfasoarea activitatea, unde se intalnesc aceste persoane radicalizate. E nevoie ca politia sa-si indeplineasca misiunea si sa nu mai intoarca capul. Situatia e conoscuta, autoritatile nu si-au indeplinit misiunea pana acum. In plus, trebuie accesate aceste insule care exista paralel cu societatea noastra", a conchis Siegried Muresan.