MENIU

Emoții mari pentru Guvernul Dăncilă. Majoritate fragilă în Parlament înainte de vot

Teoretic, PSD și ALDE au majoritatea necesară pentru ca noul Cabinet Dăncilă să treacă de votul din Parlament. Potrivit aritmeticii, noul guvern are nevoie de susținerea a 233 de aleși, iar coaliția de guvernare deține 243 de senatori și deputați. Asta pe hârtie, pentru că, în practică, pot apărea surprize de la mai mulți aleși nemulțumiți fie de modul de conducere al lui Liviu Dragnea, fie de faptul că au rămas pe dinafară la împărțirea funcțiilor în Guvern, informează Realitatea TV.

Aleși din opt organizații PSD ar putea pune probleme Guvernului Dăncilă în Parlament. PSD Brăila, de unde este fostul premier Mihai Tudose, PSD Buzău, de unde provine fostul vicepremier Marcel Ciolacu. De asemenea, PSD Dâmbovița și PSD Vrancea, ale căror șefi, Adrian Țuțuianu și Marian Oprișan, i-au contestat autoritatea lui Liviu Dragnea. Surprize pot apărea și de la PSD Constanța, organizație condusă de Felix Stroe, ministrul Transporturilor din Guvernul Tudose, dar și de la PSD Timiș sau Iași. Cele opt județe însumează 44 de aleși, ceea ce însemană 44 de voturi care nu sunt prea sigure pentru Guvernul Dăncilă. 

Este suficient ca 10 din cei 44 să nu voteze și atunci Guvernul Dăncilă pică la vot. 

Acesta este și motivul pentru care Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă au căutat sprijin la UDMR și la grupul minorităților naționale. 

UDMR are 29 de aleși, iar grupul minorităților încă 17. Dacă cele două grupuri parlamentare nu votează, atunci există riscul ca Guvernul Dăncilă să nu treacă de votul din Parlament.