MENIU

Emisiunea România 2019: Iohannis, un președinte absent. Barna, nepregătit. Dăncilă, incompetentă

<p>Cozmin Gusa, la emisiunea Romania 2019. Foto Cristian Otopeanu</p>

Emisiunea România 2019 a ajuns duminică la Bistrița. Realizatorul emisiunii Cozmin Guşă, împreună cu invitaţii săi, au analizat candidații la alegerile prezidențiale 2019 și strategiile lor din campania electorală.   

Cristina Iurișniți, USR, susținător Dan Barna, a afirmat că România nu mai poate să rămână în această paradigmă, fiind nevoie de o schimbare.

”Dan Barna este un simbol al noii generații al politicii românești. Are calități de bun lider și ceea ce își propune este să aducă, împreună cu partidul, tinerii de calitate din diaspora în România și să creeze un stat care să respecte valorile și statul de drept. Spunem stop nepotismelor, stop politizării excesive din învățământ și alte domenii. Eu zic că Dan Barna este simbolul tinerii generații. Fericiți suntem dacă ne respectăm copiii. Mai avem această hemoragie de creiere, adică mulți tineri care vor să plece fdin țară. Nu putem să rămân în această paradigmă, avem nevoie de o schimbare. Vrem să trăim în România și să nu mai fim nevoiți să plecăm din țară. Asta ne dorim, să trăim fericiți în România”, a afirmat Cristina Iurilniți.

Adrian Papahagi, PMP, susținător Teodor Paleologu, a lansat un atac la adresa lui Dan Barna.

”În timp ce Teodor Paleologu și Nicușor Dan se luptau pentru a salva patrimoniul Bucureștiului, eu vreau să știu ce făcea Barna în acest timp/ Vă zic ce făcea: mii de euro din consultanță. Dan Barna nu este pregătit pentru funcția de președinte”, a spus acesta.

Ovidiu Silaghi, ALDE, susținător Mircea Diaconu, a spus că dacă nu știm ce a făcut Dan Barna în ultimii cinci ani, Mircea Diaconu a fost europarlamentar și a apărat România și proiectele culturale și de patrimoniu.

”Țara asta nu mai are nevoie de mafioți”, a mai spus acesta.

Radu Moldovan, PSD, susținător Viorica Dăncilă, a precizat că nu știe ce realizări a avut Dan Barna. ”Nu pot să vorbesc de un om care nu a făcut nimic”, a spus acesta, adăugând că Guvernul Cioloș a complicat viața administrației.

”Cred că ar trebui să votăm oameni care vin de undeva, au făcut ceva”, a spus acesta, adăugând că o susține pe Viorica Dăncilă pentru că provine dintr-un Guvern care a crescut salariile cu 40%.

”Înțeleg asta cu cu stop hoților, stop mafioților, stop penalilor, însă asta nu poate deveni politică de stat. În fața românilor trebuie să fii cu proiecte. Cred că în fața oamenilor trebuie să fii cu proiecte de țară”, a precizat Radu Moldovan,

Ioan Turc, preşedinte PNL Bistriţa, susținător Klaus Iohannis, spune că Dan Barna are potențial, însă mai are mult de învățat.

”Cred că Dan Barna încearcă să treacă de la grădiniță direct la facultate, cred că are un comportament de jucător speculativ pe bursa politică”, a declarat acesta.

Ioan Turc a spus că s-a văzut clar la alegerile europarlamentare s-a văzut clar ce părere au românii despre PSD.

”Iohannis este un președinte susținut de stradă. Este un președinte profund constituțional”, a completat Ioan Turc. 

Adrian Papahagi spune că după cinci ani de președinte, Iohannis nu a depășit nivelul de primar al Sibiului. ”Klaus Iohannis a fost absent din țară. Hai să vă zic: de câte ori a venit Iohannis la Bistrița. În Republica Moldova s-a dus o singură dată, pe problematica națională, Iohannis nu există”, a spus acesta.

Cristina Iurilniți spune că în 2014 l-a votat pe Klaus Iohannis, însă acum în 2019 reprezintă vechea clasă politică. ”Vechea puterea trebuie să facă un pas în spate. Vechile partide au dezămăgit poporul român”, spune reprezentantul USR.

”Să sperăm că vom avea un tur II între doi candidați de calibru. Iohannis este un președinte absent, apare ca un pompier care strânge un incendiu, dar în rest nu l-am văzut”, a precizat aceasta.

Radu Moldovan spune că Iohannis este un președinte care nu a făcut nimic pentru România. ”Un președinte care a semănat ură”, a spus acesta, adăugând că președintele trebuie să fie un om care unește.

”Nu știe nimeni să îmi spună un lucru concret făcut de Iohannis pentru România”, a precizat reprezentantul PSD. 

Ioan Turc consideră că faptul că România mai este o țară membră a UE în ciuda tuturor mârșăviilor făcut de PSD, este o realizare incredibilă a lui Iohannis.

Radu Moldovan spune că Viorică Dăncilă ar putea să fie și un bun președinte. ”Mi-aș dori un tur II cu Viorica Dăncilă și oricare alt candidat”, afirmă reprezentantul PSD. 

Cristina Iurilniți spune că Viorica Dăncilă nu are profil de prezidențiabil. ”Competențele nu îi permite să devină președinte”, spune reprezentantul USR.

Adrian Papahagi spune că faptul că noi vorbim de Viorica Dăncilă este un accident istoric. Conform lui, Dăncilă este creatura lui Dragnea care va dispărea la fel ca și Dragnea.

Ioan Turc spune că Viorica Dăncilă a fost abuzată politic de Liviu Dragnea. ”Acesta a adus-o ca pe un paravan, este dependentă 100% de consilieri pentru că ea trebuia să fie dependentă 100% de Dragnea”, a precizat reprezentantul USR.