MENIU

Emil Hurezeanu: "România are CEVA ce Europa încearcă să obţină şi NU reuşeşte"

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, a explicat, la Realitatea TV, care este marele atu al României, pe care Europa a încercat să îl atingă, dar nu a reuşit.

Emil Hurezeanu a vorbit despre diferenţa dintre Europa şi România:

"Noi avem această diversitate federalistă naturală, de popor european. Noi avem ce încearcă astăzi să facă şi nu reuşeşte Europa: adunând petice de naţiune, de limbi, suntem într-un mic bruiaj al armonizării federaliste europene, nu reuşim să fim o federaţie, ca America, în Europa, ci suntem doar o confederaţie cu interese parţiale, România este de mult. Are aceeaşi limbă, aceeaşi cultură şi nişte tensiuni interioare care o fac foarte aptă să reziste, să fie cea mai mare şi mai rotundă ţară, în ciuda pierderilor pe care le ştim, din 1918 şi până astăzi.

România nu este o ţară cu răzbunări istorice neaşteptate. Mulţi istorici spun că românii au şi ei motive să fie nemulţumiţi, suntem o ţară încercată din punct de vedere economic, s-ar putea ca Brexit-ul să îi facă pe românii sărmani care merg să lucreze în Europa şi mai sărmani, dar nu există un decont istoric, împotriva Germaniei sau Europei.

Noi nu am avut o contopire a elementelor, totul rămâne aşa cum este, cu propria identitate. Nu am avut multiculturalitate ostentativă. Ne-am lăsat în pace unii pe ceilalţi. Asta se numeşte interculturalitate".