MENIU

Emil Hurezeanu, dezvăluiri despre ambasadorul pe care SUA îl trimit în România. Ce experiență are

Noul ambasador american pentru România va ajunge în scurt timp la Bucureşti, fiind vorba, potrivit lui Emil Hurezeanu, despre un diplomat de carieră. Statelor Unite li s-a reproşat că nu trimit ambasador plin într-una din ţările cu care au parteneriat strategic, mai ales într-un context regional tensionat provocat de criza ucraineană.

„Sunt mai multe explicații ale acestei amânări. E adevărat că este neobișnuit să n-ai un ambasador, mai ales din partea Statelor Unite, într-o țară aliată, de trei ani. Dar practica asta a amânării numirii unui ambasador american a existat și în alte țări. Ungaria a așteptat vreo doi ani și jumătate un ambasador, Ucraina, la un moment dat chiar și Rusia. Dar probabil trebuie să se întâmple ceva rău, cum era cazul Ungariei, ca ambasadorul american să se grăbească. Glumesc”, a spus Emil Hurezeanu, la Digi24.

„La noi a funcționat cealaltă explicație, care ține de hățișul birocrației americane și de blocajele reciproce din administrație, sau din guvern mai precis. Administrația propune și cealaltă ramură a guvernului – Camera Reprezentanților, Senatul, comisiile care trebuie să valideze numirea unui ambasador – se opun. În mai multe privințe, în mai multe dosare, aceste conflicte dintre un președinte democrat, Obama, și un Congres controlat de adversarii politici, republicani, au dus la impas”, a adăugat jurnalistul.

 Mai multe pe evz.ro