MENIU

Guvernul Cioloş a depus jurământul. Iohannis: Vă felicit pentru curaj! E o şansă pentru România

Guvernul Cioloş a depus jurământul. Iohannis: Vă felicit pentru curaj! E o şansă pentru România
Guvernul Cioloș depune jurământul, la ora 19.00, la Palatul Cotroceni
<p>Ceremonie Cotroceni</p>
<p>Jurăm&acirc;nt miniştri</p>

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Cabinetului Cioloş a avut loc, marţi seară, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că avem o criză de încredere şi că acest Guvern independent reprezintă o şansă pentru România. Guvernul Cioloș a fost validat de Parlament cu 389 de voturi "pentru", 115 "împotrivă" și două nule.

UPDATE 20.00. Preşedintele Klaus Iohannis şi miniștrii Guvernului Cioloș au ajuns la Palatul Victoria pentru ceremonia de predare-primire. 

Preşedintele Iohannis a ţinut să mulţumească şi premierului interimar Sorin Cîmpeanu şi i-a urat succes lui Dacian Cioloş şi noului cabinet de miniştri.

UPDATE 19.30. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, după ceremonia de investire a noului Guvern, că avem o criză de încredere şi că politicienii s-au îndepărtat prea mult de alegătorii lor.

"Societatea se schimbă. Societatea românească s-a schimbat. Societatea de astăzi are alte aşteptări decât societatea de acum 10 ani sau de acum 25 de ani. Societatea se schimbă şi se schimbă şi aşteptările societăţii. Se schimbă aşteptările faţă de clasa politică şi dacă diferenţa dintre aşteptări şi realitatea devine prea mare intrăm în criză", a declarat preşedintele Iohannis. 

"Mulţi au vorbit în aceste zile despre criza în care ne aflăm. Mulţi au vobit, puţini au definit-o. S-au ţinut cuvântări şi s-au spus că nu am avut o criză guvernamentală. S-a spus că nu avem o criză parlamentară, nici măcat o criză politică. Atunci, se pune întrebarea: dar ce criză avem? Avem cea mai gravă formă de criză. Avem o criză de încredere a cetăţenilor faţă de politicienii pe care i-au ales să îi reprezinte. Încrederea este bunul cel mai valoros în politică. Se câştigă greu, se pierde uşor. Această criză de încredere ne-a dus în situaţia în care suntem acum", a explicat şeful statului.

"Am vorbit cu liderii politici, cu oamenii din stradă, cu reprezentanţii societăţii civile. Protestatarii ne-au spus că sunt nemulţumiţi de clasa politică. Politicienii au spus că au înţeles. Dar politica fără partide politice nu se poate. Însă, într-o democraţie nici fără popor nu se poate. Dacă politicienii se îndepărtează de alegători, atunci apare o similară cu cea în care am ajuns noi astăzi. Constatăm o înstrăinare între alegători şi clasa politică", a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai afirmat că aşa s-a ajuns în situaţia în care s-a propus un prim ministru independent, Dacian Ciolos, cu recomandarea de a pregăti un Guvern independent politic. "Acest Guvern independent este o şansă pentru România. În timp ce acest Guvern va guverna, partidele au ocazia să se reconecteze la alegători. Ar fi excepţional dacă partidele ar folosi această oportunitate pentru a se apropia de alegători, ca să avem după alegerile parlamentare o clasă politică care reprezintă alegătorii şi care va putea să contruiască o Românie prosperă şi puternică. Sper ca acets lucru să se întâmple", a mai declarat preşedintele.

De asemenea, acest lucru a dat asigurări că Guvernul Ciolos are legitimitatea, obţinută prin votul din parlament. "Puteţi să mergei drept, înainte, în folosul României. Acest Guvern independent este un pas înspre clasa politică reconectată la alegători, înspre clasa politică pe care şi-o doresc oamenii. Un an de zile este foarte puţin, este foarte puţin în politică, dar este suficient de lung pentru a guverna bine, pentru a asigura cadrul pentru alegeri şi pentru ca partidele politice să se reformeze", încgheiat preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE 19.05. Miniştri Guvernului Cioloş îşi depun, la această oră, jurământul, la Palatul Cotroceni. Dacian Cioloș, Vasile Dâncu și Costin Borc au ținut mâna în dreptul inimii, pe parcursul intonării imnului de stat. Ceremonia nu a fost lipsită de emoții pentru câțiva dintre miniștri, după ce au fost puși în dificultate de rostirea jurământului, cel mai probabil, din cauza emoțiilor. Astfel, Lazăr Comănescu nu a reușit să prounțe corect cuvântul ”propășirea”, spunând ”prospășirea”, iar apoi, ”propșirea”. 

UPDATE 19.04. Primul ministru Dacian Ciolos şi-a depus jurământul de investire în funcţie de prim ministru: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!"

UPDATE 19.00. Ceremonia de investire a noului Guvern a început. 

UPDATE 16.00. Dacian Cioloș a făcut declarații după rezultatul votului:

"Doamnelor și domnilor, nu pot decât să vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ați oferit-o, pentru mesajul pe care mi-l transmiteti referritor la mandatul pe care il avem pentru acest an. Consider ca ati inteles si acceptat ce ne-am propus sa facem si deschiderea pe care am oferit-o (...) E un semn al legitimitatii care e acordat acestui Guvern care nu e politic, care va aplica politici publice. Ne da legitimitatea sa facem ce ne-am propus in programul de guvernare. Vrem sa punem la punct un dispozitiv ca pentru aceste proiecte sa avem dezbateri publice. E un mecanism nou pe care vrem sa il dezvoltăm. Cred ca daca nu as fi facut ce as fi facut ati fi putut spune ca am inceput cu stangul. Sunt un om deschis, clar, transparent, nu am de ascuns lucruri cand trebuie sa iau anumite decizii.

Întotdeauna am luat decizia singur in aceste zile. De acum inainte vom fi o echipa. Doamna Cristina Guseth, am incredere in dansa si o cunosc, nu stiu, poate din cauza emotiilor, a anumitor tensiuni din sala, observația mea la urmă a fost ca nu a convins. E important ca ministrul Justiției să aiba increderea partenerilor cu care lucreaza, inclusiv a Parlamentului. Am avut o discutie cu dansa si de comun acord am luat aceasta decizie. Nu am convins-o deloc greu. Si pentru dansa a venit foarte greu presiunea. A fost mare presiunea si am decis impreuna ca e mai bine. Am vazut rezultatele apoi si important e ca Guvernul a capatat increderea si sper eu ca nu increderea formala, ci de facto".

UPDATE 15.35 La final, Dacian Cioloș a mulțumit unei săli care era aproape goală, după ce parlamentarii au plecat.

UPDATE 15.30. Votul s-a încheiat. Se vor număra voturile. Pentru a trece, sunt necesare cel puțin 274 de voturi.

UPDATE 15.14 Votul pentru deputați s-a încheiat. Urmează senatorii.

UPDATE 15.06 Prima dată votează deputații. S-a ajuns la litera ”R”.

UPDATE 15.00 Zeci de parlamentari s-au așezat la rând pentru a-l felicita pe Dacian Cioloș. Inclusiv Serban Mihăilescu, cunoscut drept Mickey Spaga. Rovana Plumb s-a îmbrățișat cu una dintre membrele Guvernului.

UPDATE 14.47 Votul a început.

UPDATE 14.46 Dacian Cioloș a revenit la tribună pentru concluzii, după intervențiile grupurilor parlamentare.

"Nu cred într-o democrație în care cetățenii nu cred și în care cetățenii nu se regăsesc. Ei își exprimă opinia odată la cinci ani, cu ocazia alegerilor, dar cred că putem face mai mult decât atât și asta va încerca să facă acest Guvern: să deschidem actul guvernamental și să fim receptivi la ce vine din societate".

UPDATE 14.38.Cristiana Anghel a anunțat că ar trebui cerută suspendarea președintelui Iohannis, după ce acesta  nu ar fi mulțumit de decizia judecătorilor prin care a pierdut o casă.

UPDATE 14:25 Vasile Blaga vorbește de la tribuna Parlamentului. Acesta afirmă susținerea PNL pentru Guvernul Cioloș.

UPDATE 14.17 Haralambie Vochițoiu, senator UNPR, a venit să își susțină discursul. Acesta a menționat numele șefului UNPR, ”Gabriel Oprea, președintele nostru”, moment în care a fost huiduit de către grupul PNL.

UPDATE 14:15 Dacian Cioloș studiază cu atenție mai multe foi. Cel mai probabil sunt cele cu programul de guvernare.

UPDATE 14:10 La tribuna Parlamentului a venit Mihaela Stoica, deputat PMP.

UPDATE 14:06 Varujan Pambuccian își susține discursul în fața parlamentarilor. Sala este din ce în ce mai goală.

UPDATE 13:58 Kelemen Hunor a luat cuvântul. Parlamentarii au început să părăsească sala.

UPDATE 13:54 În discursul său, Tăriceanu a afirmat că ”tehnocrația ucide România” și a lansat mai multe atacuri la adresa SRI și DNA:

Cred, stimate domnule pmim-ministru desemnat că, după o perioadă lungă în care ați lucrat în străinătate, departe de mentalitățile românești, sunteți pe cale să intrați într-un joc ale cărui reguli și consecințe nu le cunoașteți încă. În România, sub pretextul combaterii corupției, s-a constituit în afara Constituției un cartel instituțional netransparent, cunoscut ca binomul SRI-DNA. Așa rezultă din declarațiile publice ale domnului Dumbravă, general SRI activ. În România, contrar legii, serviciile secrete și-au infiltrat ofițerii acoperiți în minister și serviciul public, așa cum au reclamat asociațiile profesionale ale magistraților. România nu e stat de drept, în prezent. În România prezumția de nevinovatie e anulata de DNA care, prin scurgerile premeditate catre presa de informatii selectate cu grija (...)

UPDATE 13:45 În timp ce Călin Popescu Tăriceanu își susține discursul, Elena Udrea îl ascultă cu atenție. În sală sunt prezenți foarte puțini foști miniștri din Guvernul Ponta, Victor Ponta lipsind la rândul său. Eugen Teodorovici se află în primele bănci.

UPDATE 13.34  Alina Gorghiu a venit la tribuna Parlamentului spunând în debutul discursului său, că PSD a pierdut puterea, iar PNL nu a cerut vreun post de ministru în actualul Guvern. Aceasta a urat succes Guvernului Cioloș, în numele PNL.

"Domnule prim-ministru desemnat, doamnelor si domnilor, este a treia oara din ultimii 25 de ani in care Parlamentul e chemat sa investeasca un Guvern tehnocrat. De fiecare data specialistii independenti au guvernat intr-o perioadă de criza, o perioada de maximum un an inaintea alegerilor. Sa nu uitam ca in '91 am avut o criza sociala, in 2000 a avut loc o criza a managementului politc. Astazi avem de-a face cu o criza mult mai profunda. Avem de-a face cu o criza in clasa politica. Partidele care astazi rasufla usurate ca nu mai vad oameni in strada gresesc si vor pierde in continuare credibilitatea pe care o mai au.

Spun acest lucru cu regret ca un om care are convingerea ca partidele politice sunt o componenta esentiala a democratiei unui stat. Dar nemultumirea sa stiti ca e tot in strada. De la aceasta realitate suntem obligati sa pornim.

O alta realitatea de la care trebuie sa pornim: PSD a pierdut puterea. Abuzul guvernamental si folosirea banului public in scop electoral pot fi, de astazi, stopate. OUG 28, dedicatie exclusiva din bugetul public pentru primarii PSD, poate sa fie istorie. Tot incepand de astazi se poate creiona un cadru transparent nou.

PNL nu a propus un Guvern politic. Nu a cerut niciun post de ministru in acest cabinet Ciolos si nu a solicitat niciun avantaj politic. Doar daca este un parid nascut in 1875 ca PNL, trecut prin toate, poti sa faci aceasta optiune in mod credibil. Intreaga clasa politica e intr-un mare impas, dar sa stiti ca o putem transforma intr-o mare oportunitate.

 Alegem o solutie azi venita de la cetateni, iar PNL crede in aceasta solutie. E nevoie de o reforma serioasa a partidelor pentru ca acestea sa se poata incarca cu vointa de schimbare. Vom vota noul Guvern. Domnule prim-ministru, veti avea in PNL un partener loial in toate masurile bune pe care le veti lua, dar si o voce critica. 
 
Ma gandesc la sanctionarea traseistilor politici, faimoasa OUG 55. Sper ca vom fi parteneri in promovarea legislatiei pentru organizarea unor alegeri în două tururi. Putem sa va ajutam si credeti-ma ca sunt resurse, cu exemple din actualul aparat de stat de incompetenta si rea-credinta in exercitarea functiei publice".

UPDATE 13:31 În timp ce Alina Gorghiu se adresează paramentarilor, Liviu Dragnea vorbește cu Marian Neacșu, în bancă. Alți parlamentari se uită în tablete sau în telefon. Totodată, alți colegi de ai lor se plimbă în sala de plen.

UPDATE 13:10 Liviu Dragnea a luat cuvântul: Depinde de dumneavostră dacă vom fi parteneri sau adversari.

"Dragi colegi, 

Ne aflam astazi intr-o zi mai putin obisnuita pentru ca trebuie sa dam votul de investitura unui guvern din care nu face parte niciun partid politic. Nu este asumat de nicio majoritate parlamentara. As vrea sa ii spunem dlui Ciolos care ne sunt asteptarile. De felul in care va raspunde guvernul Ciolos la asteptarile noastre va depinde si pozitia PSD si nu doar la votul de astazi. S-a facut ieri un bilant al guvernarii noastre, nu voi relua acum cifrele. Sunt cateva realizari pe care vreau sa le subliniez: Cresterea economica. Veniturile populatiei. S-a redus deficitiul bugetar. O politica sociala nu este doar corecta d moral, din punct de vedere moral, dar este si performanta dpdv economica. Guvernarea noastra lasa in vistieria tarii 6 mil euro, in conditiile inc are am platit si 9 mil de euro din datoria lui Traian Basescu. Domnule prim-ministru, misiunea dvs este sa cresteti salariul minim, sa asigurati cresterea cu 10% a tuturor bugetarilir asa cum a votat parlamentul, aveti bani pt aceasta crestere. Depinde de dvs daca vom fi parteneri sau adversari. Aveam toate motivele sa continuam guvernarea si aveam tot dreptul sa cerem ca functia de prim ministru sa revina psd-ului si am si facut-o. A fost o alta nominalizare. Si nu puteam sa ignoram situatia in care se afla Romania. Am ales sa punem stabilitatea Romaniei inainte de intereselor noastre".

UPDATE 13.06 Dacian Cioloș susține discursul în fața plenului reunit.

"Va multumesc pentru pregatirea audierii ministrilor intr-un timp atat de scurt. Sunt constient ca asteptarile sunt uriase si va asigur ca eu si echipa mea vom face tot ce ne sta in putina pentru a le raspunde. Acest Guvern apare intr-un context social si politic exceptional. Romania pe care vrem sa o sadim este Romania lor. Tragedii precum cea de la Colectiv nu trebuie sa se mai intample vreodata. E datoria morala pe care trebuie sa ne o asumam cu totii. Este un moment critic, increderea in mediul politic, in aut statului pare slabita. oamenii asteapta o schimbare a felului de a dministra interesul public. Programul propus de acest guvern trebuie sa corespunda acestei realitati. Sarcina acestui Guvern va fi de a crea cadrul necesar netru dpdv politic care sa spuna bazele acestor transformari structurale. Sunt constient ca nu se poate angaja pe toate fronturile de reforma in societatea romaneasca, insa ne asumam un set de masuri concrete cu impact si importanta sistemica.

Ne asumam un numar de masuri pentru care la final de mandat vom da seama in fata societatii si o guvernare bazata pe 3 principii: transparenta responsabilitate si deschidere pentru dialog. Din momentul in care presedintele mi a incredintat acest mandat am urmarit formarea unei echipe de specialisti integri. Am credinta ca audierile v-au convins de acest lucru. Formularea unui progrm de guvernare care sa aiba impact si relevanta intr-un timp scurt, lasand in urma modelele si practicile de lucru pentru viitor. Cuprinde cinci teme majore. Prima: ciclul politic constitutional. La nivel administrativ, sarcina va fi sa ne asiguram ca toti romanii pot vota indiferent unde se afla. Institutiile de resort vor lucra pentru infomatizarea acelor partid in procesul electoral care au creat mereu nemultumire populara. A doua prioritate - deschiderea catre societate la toate nivelurile ei.

Vom urmari aceeasi deschidere si transparenta si fata de mediul politc. Parlamentul ramane singura forta democratica de reprezentare a societatii, Guvernul va ramane un partener activ.

Vom veni in mod proactiv in fata dvs. pt a ne asigura ca masurile de aplicare ale acestui Guvern au inelegerea si sustienrea forului democratic al tarii. Am pregatit proiectul nostru de guvernare in doar cateva zile fara a beneficia de o platforma programtica prealabila asa cum ar avea un partid politic. De aceea masurile introduse nu sunt exhaustive. Ramanem deschis la idei noi si le vom cauta activ in perioad urmatoare. Intentionez sa revenim pana pe 15 decembrie la dvs pt a discuta masurile deja inclusee in program si idei noi.

Subliniez sprijinul neconditonat al guvernului fata de indepedenta justitiei si lupta impotriva coruptiei. Numirile vor fi ghidate doar de perfrmanta profesionala si integritate.

Al 4-lea element fundamental e sustinerea in continuare a cresterii economice. Economia Romaniei e integrata intr o piata comuna. Vom sustine relansarea durabila a cresterii economice si stabilitatea finantelor publice pentru a crea un mediu propice pentru investitii. In privinta cheltuielilor, 2 factori sunt importanti.

Vom urmari implementarea Codului Fiscal (...) pentru a sustine crearea de locuri de munca in randul tinerilor.. In ce priveste fondurile europene, avem restante pentru parioada financiara 2007-2013 pe care vom incerca sa le eliminam. Nu vom putea face minuni pentru a evita o dezangajare totala dar vom urmari sa finalizam implementarea.

Ne vom concentra eforturile pentru redefinirea rolului si statului personalului medical in societate si pe reducerea acestora in străinătate. In Educatie, vom muta accentul de la transmiterea de informatii spre crearea de competente. Toate aceste prioritati se inca si in ancorarea puternica a Romaniei la agenda europeana si internationala. Atentatele din ultima perioada sunt inca o dovaa a vulnerabilitatii in fata terorismului și a urii. Doresc sa va asigur ca vom mentine reperele existenete  ale politcii externe. O Romanie puternic ancorata in UE angajam la NATO si responsabitatile care ne revin din participarea la aceste aliante. As trage un semnal de alarma la bug pe 2016 unde va trebui sa acoperim si toate aceste angajamente ale tarii. In plan european vreau sa crestem ponderea R in UE si sa participam mai activ la deciziile strategice.

Vom incepe pregatirea pentru Președinția Comisiei Europene pe care Romaania va detine in 2019.

Noi nu ne dorim sa nu putem sa inlocuim clasa politica. Democratia nu e posibila fara oameni sau partide politice. Momente in care se apeleaza la Guvern sunt exceptionale. Vom fi deschisi la proiectele si propunerile dvs. Dorinta mea si a echipei mele e de a crea premisele unui nou proiect de dezvoltare accelerata a Romaniei este egal cu potentialul urias al acestei tari.

Ma bucur ca astazi pot sa imi aduc alaturi de colegii mei din Guvern modestul meu aport pentru a face acest acasa mai bun, insa, asa cum zice o vb inteleapta a lui Marcus Aurelius: Doamne, da-mi puterea sa schimb ce poate fi schimbat, rabdarea de a accepta ce nu poate fi schimbat si intelepciunea de a distinge intre cele doua. Va multumesc".

În deschiderea ședinței s-a ținut un moment de reculegere în memoria victimelor de la atentatele din Paris.

UPDATE 13.04 La ședință sunt prezenți Elena Udrea, Vasile Blaga sau Liviu Dragnea.

UPDATE 12:57 Membrii Guvernului Cioloș au intrat in plen. Ședința este condusă de Valeriu Zgonea. Cu 402 voturi pentru, s-a apobat ordinea de zi.

Mai multe articole despre:
plen Parlament guvern cioloș vot investitura