MENIU

MAE român își clarifică poziția în criza din Moldova: Susținere pentru parlamentul ales în februarie

MAE român își anunță susținerea pentru parlamentul ales al Republicii Moldova, o poziție diferită față de cea anunțată ieri de Teodor Meleșcanu și, de data aceasta, aliniată pozițiilor exprimate de SUA și UE. Ministrul de Externe considera, ieri, că parlamentul este dizolvat și că este necesară organizarea de alegeri anticipate.

Ministerul român de Externe prezintă oficial o nouă poziție, diferită de cea exprimată luni de Teodor Meleșcanu. Concret, în vreme ce Meleșcanu susținea alegerile anticipate, MAE arată că recunoaște parlamentul ales în februarie. Adică același care a votat sâmbătă un nou guvern.

MAE face însă referire și la necesitatea păstrării parcursrului proeuropean, o mențiune necesară, în condițiile în care există temeri că socialiștii lui Igor Dodon ar prefera mai degrabă direcția estică.

Nu în ultimul rând, se face referire la necesitatea menținerii integrității teritoriale în contextul discuțiilor despre reglementarea dosarului transnistrean.

Iată declarația oficială a MAE:

Având în vedere evoluțiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019, România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog.

România își exprimă deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care este baza esențială a relației bilaterale, în condițiile în care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE.

Urmăriți LIVE desfășurarea evenimentelor de la Chișinău

De asemenea, în același context, România consideră foarte important angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare România-Republica Moldova.

Totodată, România apreciază de relevanță majoră continuarea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european.

România subliniază importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova.

România reiterează apelul la calm și reținere și evidențiază necesitatea respectării principiilor statului de drept și a asigurării unei tranziții pașnice și inclusive, pentru ieșirea din criză”, a anunțat marți MAE.

Viorica Dăncilă a anunțat luni că va discuta cu președintele Klaus Iohannis pentru a formula o poziție comună a României în criza de la Chișinău. Până acum, președintele și guvernul au emis separat declarații prudente pe această temă. Luni, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a emis însă o poziție foarte apropiată de cea a lui Vlad Plahotniuc, intrând în contradicție cu poziția exprimată de UE și SUA. Ulterior, Meleșcanu a precizat că cel puțin o parte a declarație ar fi o opinie personală, iar MAE a revenit cu un comunicat pentru a spune că anumite declarații ale ministrului au fost scoase din context.   

"Eu cred că normalitatea este cooperarea interinstituţională. Şi încă de la preluarea mandatului am spus că din partea premierului României există toată deschiderea de a avea cooperare, de a conlucra atât cu Administraţia Prezidenţială, cât şi cu Parlamentul României pe obiectivele importante pentru ţară. Şi cred că acest lucru este important, pentru că, dincolo de lupta politică, România are obiective în care are nevoie să existe această cooperare. Preşedinţia rotativă în care, este adevărat, nu prea am cooperat, dar avem o Preşedinţie de succes. Avem obiective, să cooperăm, să avem o poziţie de ţară, sper în cel mai scurt timp, referitoare la Republica Moldova. Trebuie să fie, o să vorbesc şi cu Ministerul de Externe, o să vorbesc şi la Administraţia Prezidenţială, cu domnul preşedinte, aici nu cred că trebuie să avem o poziţionare faţă de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova a premierului, a preşedintelui, a Ministerului Afacerilor Externe, cred că trebuie să venim cu poziţia României. Şi cred că pot fi mult mai multe lucruri în care avem nevoie de această cooperare interinstituţională. Este adevărat că se apropie campania pentru prezidenţiale şi întotdeauna în timpul campaniei pentru prezidenţiale lucrurile nu sunt tocmai calme, dar şi până acum să nu uităm că sunt premierul României căruia i s-a cerut cel mai des demisia ", a declarat Viorica Dăncilă, luni, la TVR1.

Cu câteva ore mai devreme, ministrul de Externe bulversa lumea exprimând o poziție aproape identică cu cea a oligarhului Vlad Plahotniuc, apoi își nuanța sau tretracta o parte a declarației.

Concret, Meleșcanu a susținut varianta alegerilor anticipate și scenariul dizolvării parlamentului, a precizat chiar că l-a instruit pe ambasadorul român să se întâlnească cu Vlad Plahotniuc, apoi a refuzat să spună dacă recunoaște guvernul Maia Sandu.

Deși vorbea de la tribuna MAE, ministrul a spus la un moment dat în timpul conferinței de presă că exprimă o opinie personală, dar este neclar la ce anume s-a referit.

În cele din urmă, MAE a revenit cu un comunicat în care a afirmat că anumite afirmații ale lui Meleșcanu au fost scoase din context și că poziția oficială e cea exprimată de guvern.

În ultimele zile, UE și SUA și-au exprimat clar susținerea pentru actualul parlament de la Chișinău și pentru guvernul format de socialiști și proeuropeni și condus de Maia Sandu, chiar dacă acesta a fost invalidat de decizia Curții Constituționale controlate de Vlad Plahotniuc, al căruit partid insistă că deține puterea legitimă. 

UE a declarat că este pregătită să colaboreze cu „Guvernul legitim” ales ieri la Chișinău, notează ZDG.md.

Uniunea Europeană ia act de deciziile luate ieri de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv de formarea coaliției guvernamentale, se spune într-o notă emisă de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini și Comisarul european pentru politica de extinere și vecinătate, Johannes Hahn.

Și SUA recunosc noul parlament de la Chișinău și cer respectarea rezultatului alegerilor, o susținere clară pentru guvernul condus de Maia Sandu, în ciuda rezistenței vechii puteri moldovene, controlate de Vlad Plahotniuc.

Mesajul a fost transmis de Departamentul de Stat al SUA.

Luni, Franţa, Germania, Marea Britanie, Polonia şi Suedia şi-au anunţat susţinerea faţă de parlamentul Republicii Moldova, a cărui dizolvare a fost anunţată duminică în urma deciziilor Curții Constituționale, transmite AFP, citată de Agerpres. Mai multe aici.