MENIU

Dumitru Borțun: În PNL există o criză reală de identitate

Dumitru Borţun

Dumitru Borțun, specialist în comunicare politică, a explicat, în direct la Realitatea TV, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, că Partidul Național Liberal trece printr-o reală criză de identitate, criză cu care se luptă încă din anul 2000.

"PNL, înființat după 1989, trece de mult printr-o criză de identitate. De bine de rău, până în anul 2000 aveau o anumită structură de valori. În sala lor de la Parlament tronau figurile Brătienilor", a spus Borțun.

Acesta a arătat povestit cum stăteau lucrurile în PNL înainte de anul 2000, atunci când orice idee de alianță cu un partid de stânga era privită cu scepticism.

"Eu eram bun amic cu unul dintre vicepreședinții PNL, Paul Păcuraru. Și el îmi cerea părerea. În 1999, cu un an înainte de alegerile din 2000, mă întreabă: ‘Tu ce ai face în locul nostru, am impresia că nu o sa mai intrăm în Parlament?’. Și i-am spus: ‘Eu cred că ar trebui o mare operație de rebrenduire a partidului, ca partid de viitor, să ieșiți din chestia cu convenția democratică’. Și m-a întrebat cum să o facă și i-am răspuns: ‘Eu aș face o alianță preelectorală cu un partid de stânga’. Și a avut o reacție incredibilă. Mi-a spus: ‘Dacă m-ar auzi mama, m-ar omorî. Nu știu, o să vorbesc cu Vali (Valeriu Stoica, vicepreședinte executiv al partidului) să văd ce zice, dar nu cred’. Până la urmă a făcut o alianță cu partidul lui Meleșcanu", a povestit specialistul în comunicare.

Acesta a explicat că valorile liberale au revenit în perioada în care Crin Antonescu se afla la conducerea PNL, aflat sub umbrela USL.

"Dar acea reacție a lui Paul Păcuraru... Ăștia încă aveau niște valori, aveau o identitate. După 2000 au început să piardă această identitate. Sub domnul Antonescu a mai revenit ceva. A fost o discuție foarte interesantă între Antonescu și Ponta. Era vorba despre numirea noilor șefi la Parchetul General și la DNA. Antonescu era supărat că n-a fost consultat. Și Antonescu i-a spus lui Ponta că nu e liberal. Iar Ponta, în replică, i-a spus: ‘Dar cine mai e liberal în țara asta’. Deci există o criză reală de identitate. Ceea ce se întâmplă acum în PNL nu e o noutate, este pregătită din timp", a susținut Borțun.

Totodată, specialistul este de părere că lupta anticorupție a redus considerabil numărul de candidați, iar acest lucru arată, potrivit acestuia, lipsa de interes a partidelor față de politica de personal.

"Lupta împotriva corupției și politica DNA a îngustat mult baza de selecție a candidaților. Dar toată povestea asta intră în rezonanță cu alta. O lipsă de politică de personal la nivelul partidelor. Partidele au abdicat de la una dintre principalele funcții ale unui partid: crearea unei elite politice, crearea de personalități, de oameni care au idei, care devin lideri. EI nu au creat această elită, iar acum a venit nota de plată. Și-o iau și și-o merită", a conchis Dumitru Borțun.

 

Mai multe articole despre:
PNL dumitru bortun