MENIU

Dragnea, prima reacție după desemnarea lui Cioloș: "Toată lumea este în opoziție"

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marți, la sediul PSD, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că îl desemnează prim-ministru pe Dacian Cioloș, că nu se va pronunța, încă, asupra votului pe care social-democrații îl vor da viitorului Guvern, punctând faptul că toate partidele se află, în prezent, în opoziție. "Suntem deschiși numai că suntem foarte curioși și atenți la ce va propune premierul desemnat", a spus Liviu Dragnea, adăugând că abia după aceea se va lua o decizie politică în cadrul PSD. Pe de altă parte, Dragnea a precizat că există date certe care arată că viitorul Guvern ar avea susținere în Parlament.

"Am constatat că propunerea noastră, respectiv, domnul Liviu Voinea nu a fost acceptată. Noi ne-am expus și în fața președintelui și public obiectivele atât cele imediate, cât și cele pe termen mediu pe care trebuie să le urmărească și să le îndeplinească următorul Guvern indiferent de care va fi acela. Am înțeles că Dacian Cioloș dorește să formeze un Guvern exclusiv din oameni neafiliați politic. În zilele următoare o să vedem cu ce echipă guvernamentală vine în Parlament, cu ce program vine în Parlament și când vom afla aceste lucruri ne vom exprima o poziție politică", a declarat Liviu Dragnea.

În funcție de echipa guvernamentală și programul de guvernare pe care Dacian Cioloș le va propune, Dragnea a spus că în interiorul partidului se va lua o decizie politică. 

"Suntem deschiși la dialog cu toată lumea. Am fost singurul partid care am făcut o propunere concretă dintr-un motiv foarte simplu, dar serios anume faptul că am avut o guvernare foarte bună, apreciată de populație. Suntem deschiși numai că suntem foarte curioși și atenți la ce va propune premierul desemnat. Nu pot și nu cred că e firesc să spunem acum votăm pentru sau împotrivă pentru că, deocamdată, avem doar un nume și un chip. În perioada următoare va veni cu echipa guvernamentală. Ne vom uita și cum îi va alege, care va fi programul de guvernare, conceptul și în funcție de asta, în interiorul PSD, vom lua o decizie politică.

Am avut o discuție în coaliție, ieri. Înțeleg că există date certe care arată că acest Guvern ar avea susținere în Parlament: UNPR, UDMR, PNL. Am mers cu un pachet de măsuri mult mai mare decât zece și i le-am prezentat președintelui în detaliu. O să le dăm și publicității poate chiar, în această seară. Orice Guvern care nu își asumă acel pachet minimal de obiective, pentru că trebuie să fie mai mare, va fi greu să convingă PSD să îl susțină pentru că sunt obiective vitale pentru această țară", a explicat Liviu Dragnea.

Pe de altă parte, Dragnea a punctat faptul că "toată lumea e în opoziție". 

"Este o situație atipică în condițiile în care e un premier tehnocrat, neafiliat politic, cu miniștri neafiliați politic nu se mai spune că un partid este la putere. Eu l-am auzit pe Gabriel Oprea, l-am urmărit cu atenție când a ieșit de la Cotroceni și a spus că, din punctul lui de vedere, coaliția în continuare există și că va susține propunerea președintelui, dar, în același timp, a zis că sunt acțiuni în Parlament care vor fi susținute de coaliția PSD, UNPR, ALDE. Să așteptăm zilele următoare să vedem cum funcționăm", a adăugat Dragnea.

Întrebat dacă consideră că președintele Iohannis a forțat Constituția prin această desemnare, Dragnea a răspuns negativ:

"E dreptul lui constituțional să desemneze un prim-ministru. Eu cred că era mai bun Liviu Voinea, este la fel de tehnocrat ca și domnul Dacian Cioloș. Voinea întrunește cred că aproape toate condițiile solicitate de către societatea civilă. Are experiență admistrativă, a lucrat în Guvern, a avut o prestație bună, știu că se bucură de încredere în fata instituțiilor financiare internaționale. Mai mult, din discuția avută cu Mugur Isărescu, BNR îl sprijinea în mod instituțional pentru funcția de prim-ministru". 

 

Klaus Iohannis: "Îl desemnez pentru funcția de prim-ministru pe Dacian Cioloș"

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat, marţi, la Palatul Cotroceni, că îl desemnează pentru funcția de prim-ministru al României pe Dacian Cioloș. "Este nevoie de un prim-ministru independent, o persoana curată, integră. Este nevoie de partide fără corupți. Avem nevoie de întărirea statului de drept", a subliniat Klaus Iohannis. În acest sens, președintele a punctat faptul că este nevoie de oameni noi în politică întrucât, în caz contrar, "e greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă". Totodată, Iohannis a ținut să precizeze că "partidele au înțeles imediat care e miza" și, cu foarte puține excepții, au agreat ideea unui guvern tehnocrat.

 

Dacian Cioloş, după ce a fost desemnat premier: Guvernul trebuie să aibă urechea aplecată spre idei

 

Dacian Cioloş a declarat, la scurt timp după ce Klaus Iohannis l-a desemnat premier al României, că se va concentra pe formarea echipei de miniştri şi a adăugat că Guvernul trebuie să aibă urechea aplecată spre idei. La scurt timp după ce a plecat de la Cotroceni, Cioloş a ajuns la Guvern.