MENIU

Liviu Dragnea cere consultări la Cotroceni. Tema: viitorul României în UE

PSD îi propune președintelui Klaus Iohannis să inițieze consultarea partidelor politice pentru stabilirea unei viziuni comune, care să fie promovată unitar pe plan extern, la toate nivelurile politice și diplomatice, în perspectiva participării României la dezbaterile privind viitorul Europei, se arată într-un comunicat al social-democraților. 

Este important ca în cadrul acestor consultări să fie stabilit un mecanism de lucru permanent, cu reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare și ai Administrației Prezidențiale, care să aibă ca obiectiv armonizarea abordărilor politice în plan extern, în sensul susținerii interesului național al României în relația cu instituțiile europene, susține președintele PSD, Liviu Dragnea. 

Partidul Social Democrat consideră că România trebuie să își exprime o poziție fermă pentru susținerea principiului egalității între membrii Uniunii Europene și să respingă categoric orice scenariu privind o Europă cu mai multe viteze sau o Uniune a cercurilor concentrice, se mai arată în document. 

În opinia PSD, definirea unei poziții clare și unitare a României în raport cu situația actuală a Uniunii Europene trebuie să devină un obiectiv comun, care să reunească întreaga clasă politică românească. ”PSD își manifestă susținerea clară pentru realizarea unui consens politic cu privire la interesul național al Românei în cadrul Uniunii Europene”, afirmă liderul social-democraților.

”România trebuie să aibă un statut egal cu toate celelalte state membre ale Uniunii Europene. Nu putem accepta o Europă cu mai multe viteze. Iată un obiectiv pentru care ar trebui să realizăm un consens național, între toate forțele politice și între toți decidenții din această țară. Am văzut că și președintele Iohannis împărtășește același punct de vedere. I-am propus să inițieze consultarea partidelor politice pentru a susține împreună o poziție unitară, clară și coerentă în raport cu Uniunea Europeană. E timpul să ne trezim, să ne ridicăm puțin deasupra luptelor interne și să fim uniți, ca români, în fața partenerilor europeni!”, a scris Liviu Dragnea, pe Facebook. 

Turcan (PNL): ”Dragnea să facă o declarație pe proprie răspundere în care să-și asume un comportament politic în spirit european”

Liviu Dragnea descoperă mult prea târziu valorile europene și interesele României, afirmă președintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

”Liviu Dragnea descoperă acum valorile europene și interesele României. Cam mult prea târziu, dacă avem în vedere acțiunile sale din ultima perioadă care au contrazis exact aceste valori, între care se numără și ideile de stat de drept și egalitate în fața legii sau consolidarea instituțiilor democratice.
Spre deosebire de PSD-ALDE, Partidul Național Liberal a susținut în permanență aceste valori care definesc Uniunea Europeană, atât în plan național, cât și în plan european”, a declarat Turcan.

Președintele interimar al liberalilor îi sugerează lui Dragnea să facă o declarație pe proprie răspundere în care să-și asume un comportament politic în spirit european. ”Mai pe înțelesul său: să procedeze la fel ca orice alt politician dintr-o țară occidentală atunci când suferă o condamnare, să facă un pas în spate până la reabilitare. Dacă nu-i este clară dnului Dragnea poziția României, îl invit să consulte relatările de presă cu privire la pozițiile oficiale exprimate de președintele Klaus Iohannis, care a pledat foarte clar și ferm pentru o Europă cu parteneri egali, fără ”mai multe viteze” sau ”cercuri concentrice”. De asemenea, ar face bine să-și întrebe colegii din Parlamentul European cu privire la pozițiile exprimate la fel de clar de europarlamentarii României. În final, va constata că este ultima persoană, alături de Călin Popescu Tăriceanu, care ar putea să se invite singur la consultări cu șeful statului pe un subiect care e deja clarificat”, a mai spus Raluca Turcan.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susținut, miercuri, un discurs în care a descris cinci opțiuni posibile privind reforma proiectului european post-Brexit, care merg de la limitarea acestuia la piața unică europeană și până la opțiunea care ar corespunde unei Europe federaliste, el cerându-le celor 27 de lideri europeni să dea dovadă de 'unitate și de leadership'.

Cinci scenarii pentru viitorul UE. Sfârșitul Europei așa cum o știm este o variantă credibilă

Mai multe articole despre:
Cotroceni Dragnea