MENIU

Dragnea: Toți membrii PSD din Guvern și-au dat DEMISIA. Vom forma un nou Guvern alături de ALDE

Comitetul Executiv al PSD a decis, miercuri, să-i retragă sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu. De asemenea, toți miniștrii PSD din Guvernul Grindeanu și-au depus demisia. După ședință, președintele social-democraților, Liviu Dragnea, a declarat că PSD este pregătit să formeze un nou Guvern care va avea o foaie de parcurs mai bine structurată și care va cuprinde acțiunile și măsurile necesare pentru a se recupera întârzierile din implementarea programului de guvernare.

”Am avut o ședință CEx PSD. În același timp au avut și colegii de la ALDE. O ședință în care am făcut o evaluare a stadiului implementării programului de guvernare. Ședința a fost anunțată imediat după ce a fost instalat noul Guvern, în ianuarie.

Exista varianta în care să facem o evaluare superficială, în care lucrurile care nu merg să fie ascunse, cum s-a întâmplat de obicei în România, sau aveam varianta să spunem adevărul indiferent cât ar fi de crud. Nu a fost o acțiune de evaluare care să aibă neapărat, de la început, ca obiectiv demiterea sau promovarea anumitor persoane, ci s-a lucrat la un document care să ne arate unde suntem în această zi și să luăm decizia corectă.

E o acțiune în premieră când un partid are curajul să-și facă o radiografie a primelor șase luni de guvernare. În România, în trecut, au fost păstrate guverne care au putut ruina țara. Mai important decât un joc politic este ca țara să beneficieze de prevederile unui program votat masiv de români.

Documentul prezentat azi ne-a arătat că direcția e bună, dar ritmul de implementare e scăzut. România are o fereastră de oportunitate uriașă ca ritmul de dezvoltare să fie semnificativ pentru a putea oferi cetățenilor români o viață foarte bună, nu una bunicică.

Avem capacitatea să stabilim pachetul de măsuri pentru a se recupera întârzierile și pentru a mări ritmul de implementare și să facem și schimbările necesare”, a declarat Liviu Dragnea. 

În CEx de miercuri s-a discutat și despre situația în care unele măsuri ar trebui să intre în vigoare din ianuarie 2018, dar pentru asta, spune liderul PSD, ele trebuiau adoptate până la 1 iulie anul acesta - Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, Legea Prevenției, un pachet de reglementări fiscale care să diminueze birocrația și să crească veniturile firmelor.

”Majoritatea colegilor, inclusiv eu, au tras concluzia că o parte din membrii Guvernului - și nu o parte mică - nu au luat foarte în serios programul de guvernare. N-au reușit să se coordoneze.

Am făcut și o pauză în ședință, așteptând ca în partea a doua a CEx să găsim cea mai bună soluție. Când a început a doua parte prim-ministrul nu a așteptat nici măcar să ne îndreptăm către un vot, care putea să cuprindă un pachet atât de măsuri administrative, cât și înlocuiri în Guvern. Nu neapărat demiterea prim-ministrului. Eu am condus această întâlnire și am descurajat orice intenție de a escalada un conflict.

Suntem în situația în care CEx a luat act de:

  • faptul că toți membrii PSD din Guvern și-au prezentat demisiile înainte de CEx. Nu vorbim despre demisiile în alb, pe care eu nu le-am văzut, ci de spre demisii scrise de ei. 
  • anunțul premierului că-și va prezenta demisia. PSD este pregătit să formeze un nou Guvern care va avea o foaie de parcurs mai bine structurată, care va cuprinde și acțiunile și măsurile necesare pentru a se recupera întârzierile. Continuarea guvernării cu Grindeanu sau nu premier risca ca în trei luni programul de guvernare să devină imposibil de pus în practică”, a mai anunțat Dragnea.  

Dragnea: orice membru PSD care va intra într-un viitor Guvern Grindeanu va fi exclus din partid

”Prima dată, Grindeanu a spus că va respecta decizia CEx, dar n-a mai rămas în sală să vadă care e decizia, dar că-și va da demisia - o va pune pe Facebook, o va publica - și o va trimite președintelui Iohannis doar dacă Iohannis confirmă că va pune premier de la PSD.

La a doua intervenție a spus că din moment ce eu l-am pus pe el prim-ministru și pe miniștrii din Guvern, trebuie să-mi dau demisia. Am vorbit cu colegii din CEx și ei au spus că în acest fel tot Comitetul Executiv trebuie să demisioneze, pentru că au votat ca Grindeanu să fie premier și ceilalți miniștri să formeze guvern”, a afirmat liderul PSD.

În ceea ce privește una dintre condițiile pe care Sorin Grindeanu le-a pus pentru a demisiona, aceea ca președintele Klaus Iohannis să numească un premier social-democrat, Dragnea consideră abordarea ”incorectă”, pentru că, spune el, președintele nu poate fi condiționat. ”Iohannis nu cred că nu va ține seama de o propunere a coaliției, pentru că sunt convins că am depășit perioada de după alegeri și Iohannis, așa cum nici noi, nu intenționează să genereze o criză politică”, a completat Dragnea

Liderul PSD a anunțat că miercuri, în CEx, s-a hotărât ca orice membru PSD care ar intra într-un guvern care nu este susținut de PSD să își piardă calitatea de membru al partidului.

Joi, ședință PSD - ALDE pentru o nouă propunere de prim-ministru

”Și constituțional, și politic, sper ca Grindeanu să nu se agațe de această procedură pentru că nu mai are Guvern. Joi vom discuta despre o propunere de prim-ministru care să fie înaintată președintelui Iohannis. Sper că nu se continuă în situația asta cu Grindeanu, care nu are niciun fel de explicație politică”, a mai decarat Liviu Dragnea.

Comitetul Executiv al PSD a decis, miercuri, să-i retragă sprijinul politic premierului Sorin Grindeanu. Social-democrații s-au reunit în şedința în care au decis soarta Guvernului Grindeanu, la ora 16.00. Cu doar o oră înainte, Liviu Dragnea i-a convocat pe toti miniștrii PSD din Guvernul Grindeanu la o întâlnire la sediul grupului din Camera Deputaților, potrivit unor surse din partid. Dragnea a avut înainte o întâlnire și cu Călin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, tot la Parlament. Până la ora 18.50, miniștrii au demisionat la cererea partidului, cu excepția a trei dintre ei, iar ALDE a votat pentru retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu. La ora 21.00, Sorin Grindeanu a plecat din ședință, grăbit, după ce colegii săi de partid au criticat Guvernul.

Mai multe articole despre:
guvern PSD premier Dragnea iohannis grindeanu