MENIU

Două milioane de euro din Gratia, comuna natală a lui Dragnea, pentru Tel Drum

Două milioane de euro. Atât a obținut Tel Drum din contractele pe care le-a câștigat în Gratia, județul Teleorman, comuna natală a lui Liviu Dragnea, potrivit cifrelor pe care Primăria Gratia le-a transmis, la solicitarea Realitatea.net. Mai mult, sursa de finanțare pentru cele două contracte este chiar PNDL, program derulat de Ministerul Dezvoltării, când ministru nu era nimeni altul decât Liviu Dragnea. Așadar, o localitate de nici 3 000 de oameni a contribuit în cinci ani cu două milioane de euro la visteria Tel Drum, prin bani alocați de ministrul Liviu Dragnea.

Concret, Realitatea.net a transmis o solicitare către Primăria Gratia pentru a ne furniza toate datele din contractele pe care le-a acordat Tel Drum, în perioada 2012-2017, adică din anul în care PSD este la guvernare.

Astfel, sunt două contracte atribuite Tel Drum. Unul în 2014, iar altul în 2015. Suma totală primită de Tel Drum este de 9.206. 573 lei. Adică 2.001.428 euro, la un curs de 4.6, lei, dacă ne raportăm la ultimii cinci ani. 

Două milioane de euro, pentru 15 km de drum comunal. Sursa de finanțare: Ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea

Potrivit documentului semnat de primarul Gratia, Ion Florea, primul contract a fost câștigat de Tel Drum în 2014, pentru modernizarea drumurilor comunale din localitate.

”Contract nr 3353/2014 având ca obiect ,,Lucrari de Modernizare drumuri locale în comuna Gratia, 15,57 km" în valoare de 9.076.186 lei inclusiv TVA”, se precizează în comunicatul transmis Realitatea.net. Adica aproape 2 milioane de euro pentru 15 km de drum comunal modernizat. 

Al doilea contract are o valoare mult mai mică, și a fost câștigat în 2015.

Vorbim de contractul nr 3810/2015 având ca obiect ,,Lucrări de aducere la cota capace canalizare menajeră aferent obiectivului Modernizare drumuri locale in comuna Gratia ,15,57 km" in valoare de 130.387 lei inclusiv TVA. Așadar, sunt lucrări complementare celor de modernizare din primul contract încheiat în 2014.

Mai mult, sursa de finanțare pentru cele două contracte este Programul Național de Dezvoltare Locală, coordonat de Ministerul Dezvoltării, când ministru era chiar Liviu Dragnea, mai informează Primăria menționată.

O nouă Primărie în Gratia, tot prin PNDL. Bani alocați de Sevil Shhaideh

Pe de altă parte, Gratia va primi bani și pentru a construi o nouă primărie în comună, dar cu fonduri alocate prin PNDL 2, program lansat în iulie 2017, când ministru era Sevil Shhaideh. Astfel, Primăria Gratia a confirmat la solicitarea realitatea.net că documentele pentru construcție sunt depuse la ministerul Dezvoltării, dar până în acest moment nu a început construcția noului sediu.

Dosarul Tel Drum, în care Dragnea este inculpat, deschis după sesizarea OLAF

Reamintim că în dosarul „Tel Drum”, procurorii DNA au anunţat, oficial, că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

În dosar este cercetat şi Marian Fişcuci, descris de procurori drept persoană apropiată lui Liviu Dragnea şi acţionar majoritar (scriptic) al Tel Drum SA la data faptelor, acesta fiind acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat.

Dosarul a fost deschis ca urmare a unui sesizări a OLAF (Oficiul european antifraudă), transmisă procurorilor pe 30 septembrie 2016, privind suspiciuni de obţinere nelegală pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene a unor fonduri europene. Totuși, în cazul Gratia este vorba despre două contracte pentru drumuri comunale.