MENIU

Senatul a hotărât: Gabriel Oprea poate fi urmărit penal, Doina Tudor poate fi reținută și arestată

<p>Gabriel Oprea</p>

Senatul a decis să încuviințeze cererile DNA: astfel, Gabriel Oprea poate fi urmărit penal, chiar dacă fostul ministru le-a cerut colegilor să voteze împotrivă. Totodată, și cererea DNA pentru reținerea și arestarea Doinei Tudor a trecut. Reamintim că senatorii jurişti au dat marţi aviz pozitiv pentru cele două cereri. Tudor este acuzată de complicitate la infracţiunea de luare de mită, în dosarul fostului vicepreşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, George Daniel Tudor. Procurorii spun că în perioada martie-mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat în mod direct "pe inculpatul Tudor Daniel George să primească suma de 200.000 de euro pentru a favoriza o firmă de asigurări care făcuse obiectul unor activităţi de control". Fostul ministru de interne Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu, în dosarul fostului şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, Nicolae Gheorghe.

UPDATEA 12.50 După anunțarea votului, Doina Tudor a spus că are bagajul gata și că nu este surprinsă de rezultat.

UPDATE 12.47. Cererea pentru reținerea și arestarea Doinei Tudor a trecut cu 61 de voturi pentru și 57 impotrivă. 

UPDATE 12.46 Votul s-a încheiat. Se numără voturile.

UPDATE 12.30 Votul pentru Doina Tudor este în desfășurare.

12.20 Cristiana Anghel: ”Cei care vor vota pentru cer ca doamna Tudor să fie arestată. Ganditi-va ca e vorba de suflete si de oameni. Oameni care nu au dat in cap”.

12.18 Florina Jipa a luat cuvântul și a spus că ea va vota împotriva cererii.

12.00 A inceput dezbaterea pentru pentru Doina Tudor.

Senatoarea Tudor a luat cuvântul:

Acuzatiile sunt complet nefondate si neprobate. Nu mi-am dorit să prezint în public aspecte din viaţa personală. Sunt acuzată că am fost complice la luare de mită alături de fostul meu soţ. Coincide cu despărţirea de soţul meu. Am aflat de relaţia extraconjugală a lui. Prietenii au aflat de la mine despre suferinţa mea. Restul lumii a aflat aceste amănunte. Viaţa mea, oricum distrusă, este expusă tuturor. Soţul meu a prăsit căminul conjugal. Au fost cei mai negri doi ani din viaţa mea. Acuzele la adresa mea şi a fostului meu soţ sunt compelt nefondate. Un bărbat îndrăgostit, plecat pe alt drum, va mai apela la serviciile celei de care se desparte? Eu nu aş fi fost niciodată persoana de încredere în aceste resupuse relaţii de mediere. Cum poate cineva să acuze doi oameni doar pentru a-şi acoperi propriile şmecherii. Acuzaţiile sunt bazate pe denunţurile unei singure persoane. Nu există dovezi din care să rezulte implcarea mea. În data de 18 februarie, un domn procuror mă acuză că aş fi primit 3200.000 de euro. Resping în aceeaşi zi. Avem denunţul lui Ovidiu Marian, dovedit infractor prin declaraţia sa. Avem analiza unui judecător imparţial şi independent. Eu nu va spun ce sa alegeti sau cum sa votati, dar sper să alegeti calea corecta.

UPDATE Votrile s-au numărat. Au fost 71 de voturi pentru, 52 impotrivă si o anulare.

UPDATE 11.42 Votul s-a încheiat.

UPDATE 11.39 Gabriel Oprea a votat împotriva cererii DNA pentru încuviințarea urmăririi penale pe numele său.

UPDATE 11.27 A început votul pentru Gabriel Oprea. Votul este secret, cu bile.

UPDATE 11.23 Gabriel Oprea a venit la microfon, a spus că este nevinovat și a cerut colegilor să voteze împotriva cererii DNA.

Vă spun că sunt nevinovat, în toată cariera mea de ministru sii parlamentar m-am bătut pentru depturile militarilor, a celor de la Interne. Nu s-a achiziţionat în mod ilegal o maşină. În 2015 sunt documente. Toate instituţiile abilitate au identificat ameninţări la adresa fostei conduceri a Ministerului de Interne, incusiv a mea. Au reînfiinţat o unitate pentru paza şi protecţia ministerului de Interne. Au achiziţionat şi o maşină. Nu am cerut eu acest luru. Nu am făcut decât să mă supun legii. Aceste sunt faptele. Întodeauna mi-am făcut datoria, am respectat legea. Vă rog să votaţi împotriva acestei cereri!

UPDATE 11.10 Prima data se va supune votului cererea  DNA pentru încuviințarea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea

UPDATE 11.05 Cristiana Anghel a luat cuvântul și a reproșat modul de lucru al comisiilor. Sunt 102 senatori prezenți.

UPDATE 10.50 Se face prezența în plen, prin apel nominal. Senatoarea Doina Tudor este în plen, aceasta a trecut pe la mai mulți colegi din PNL, stând de vorbă cu unii dintre ei pentru câteva minute

UPDATE: Gabriel Oprea a declarat, după ce a plecat de la Comisia Juridică, unde şi-a studiat dosarul, că în timpul manadatului său nu s-a cumpărat o maşină, ci 5 000 de autovehicule, făcând referire la maşinile de Poliţie care au fost achiziţionate.

UPDATE 15.30 Doina Tudor (PNL) și Gabriel Oprea (UNPR) au venit marți la Comisia juridică a Senatului pentru a-și studia dosarul, ei urmând a fi audiați de senatorii juriști, scrie Agerpres.

Senatoarea Anca Doina Tudor este acuzată de complicitate la infracţiunea de luare de mită, în dosarul fostului vicepreşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, George Daniel Tudor. Procurorii spun că în perioada martie-mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat în mod direct "pe inculpatul Tudor Daniel George să primească suma de 200.000 de euro pentru a favoriza o firmă de asigurări care făcuse obiectul unor activităţi de control".

Fostul ministru de interne Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu, în dosarul fostului şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, Nicolae Gheorghe.