MENIU

Doi deputați USR, protest cu pancarte: Dăncilă să își țină promisiunile față de cei cu dizabilități

Deputații USR Tudor Pop și Emanuel Ungureanu i-au cerut luni premierului Viorica Dăncilă să îşi ţină promisiunile legate de sprijinul ferm şi necondiţionat pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Acești au venit în fața plenului cu două pancarte. 

"Facem un apel la doamna Viorica Dăncilă să îşi respecte promisiunile şi declaraţiile făcute în urmă cu câteva zile prin care şi-a declarat sprijinul ferm şi necondiţionat pentru drepturile şi aspiraţiile persoanelor cu dizabilităţi şi dreptul acestora pentru o viaţă normală, ca orice altă persoană, mă refer aici în primul rând la cazul punctual semnalat de presă legat de bucata de plajă care ar fi trebuit să devină o plajă terapeutică non-profit, dedicată special persoanelor cu dizabilităţi, un proiect aprobat în 2017 şi anulat de actuala conducere a Apelor Române Dobrogea - Litoral. Ne mai referim aici la respectarea legii care prevede ca Apele Române să amenajeze pe orice plajă o rampă de acces de 2,5 metri dedicată persoanelor cu dizabilităţi. Ne mai referim la crearea unui program naţional dedicat persoanelor ce suferă de tulburări de spectru autist şi includerea lor pe lista de decontare şi ne mai referim la un program naţional de reformă privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi", a spus Pop, la Palatul Parlamentului.

El a arătat că premierul are opţiunea de a transfera porţiunea de plajă de la Constanţa, care ar fi trebuit să devină o ''plajă terapeutică'', prin hotărâre de Guvern, asociaţiei non-profit care a depus acest proiect şi pentru care a primit aprobarea anul trecut.

Pop a adăugat că această asociaţie a strâns bani din fonduri private ca să demareze amenajarea acestei plaje.

"Îi mai cerem doamnei premier să dea curs invitaţiei făcute de asociaţiile care promovează drepturile persoanelor cu autism pentru a găsi soluţii la aceste probleme şi să ia în calcul o reformă a acestui domeniu, care este foarte necesară. Nu doar că nu sunt asigurate fonduri (pentru tratarea persoanelor cu dizabilităţi - n.r.), dar terapiile care sunt acum incluse în Programul naţional de decontare sunt învechite şi e mare nevoie să fie incluse noi terapii, care în alte ţări dau rezultate foarte bune", a concluzionat Pop

Mai multe articole despre:
măsuri USR decizii cu dizabilitati Tudor Pop pesoane