MENIU

DNA se apropie de Făgădău! Șeful Spitalului Județean Constanța, reținut de procurori

Spitalul Județean Constanța, unitatea medicală căpușată de firma primarului Decebal Făgădău, a rămas astăzi fără manager, după ce DNA l-a reținut pe șeful unității medicale, Dănuț Căpățână. Acesta a fost prins în flagrand luând mită.

Spitalul Județean Constanța nu este la primul scandal. În data de 5 aprilie, constănțenii au ieșit în stradă într-un protest organizat, chiar de Ziua Internațională a Sănătății, în urma închiderii secției de Radioterapie din cadrul unității medicale, decizie ce a produs o adevărată dramă pentru bolnavii de cancer din întreg județul.

Principalul vinovat pentru închiderea secției se pare că este nimeni altul decât Dănuţ Căpăţână, reținut astăzi pentru luare de mită, ale cărui legături de business conduc direct la foștii stăpâni ai județului, Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky.

După cum Realitatea.net scria aici, în mandatul lui Căpățână spitalul a fost transformat într-o afacere acaparată de grupul de interese din jurul omului de afaceri Sorin Strutinsky pe lângă care gravitează firme cu acţionariat ascuns din Cipru, dar şi persoane precum Daniela Monica Gaitanidis Făgădău, nimeni alta decât soţia primarului interimar.

Conform declaraţiei de avere a primarului Decebal Făgădău, completată în anul 2014 pentru anul fiscal 2013, soţia primarului a înregistrat venituri de la trei societăţi comerciale: SC Pozitron Medical Investigation SRL, SC Cardioscan SRL şi Ideea Contrast SRL. Pozitron deţine clinica Pozimed şi are ca acţionar principal un off shore din Cipru, cu 99,99%, Talmage Overseass. La SC Cardioscan SRL, Daniela Monica Gaitanidis Făgădău deţine 5% dintre acţiuni, iar clinica administrează singurul angiograf din Constanţa (vezi schema).

Aceste două societăţi, Pozitron şi Cardioscan, au contracte cu Spitalul Judeţean. Prima societate asigură servicii medicale de imagistică, iar cea de-a doua deţine singurul angiograf din judeţ.

Pe scurt, contractele cu iz penal sunt după cum urmează: în 2013, firma Pozitron Medical Investigation SRL a câştigat contractul „Concesionare servicii de imagistică medicală“, în valoare de 115.500.000 de lei (peste 26 mil. euro) , contract atribuit de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Iar între 2013 și 2015, aceeași Pozitron, firmă la care soția lui Făgădău a fost director până de curând, a decontat de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa peste 2,3 milioane de euro pentru servicii de radiologie.

De reținut și că pe 1 decembrie 2015, soţia primarului a renunţat la funcţia de director la Pozimed. Din 2014, Monica Gaitanidis Făgădău a renunţat la colaborarea cu firma Ideea Contrast, unde acţionari sunt Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky, toți trei anchetați de DNA.

Potrivit informațiilor Realitatea.net, Căpățână ar deține informații importante cu care gruparea mafiotă de la Constanța de Constanța l-ar avea la mână pe Făgădău - respectiv dedesubturile afacerilor dubioase ale Monicăi Gaitanidis Făgădău, prin firmele mai sus amintite, pe bani publici și foarte mulți, cu concursul Consiliului Județean Constanța, până nu demult condus de Nicușor Constantinescu.

De atlfel, la presiunea opiniei publice, poziția directorului Căpățână se clatină serios, iar pe anumite canale acesta a amenințat că, dacă va fi demis, va dezvălui amestecul familiei lui Făgădău în afacerile grupării Mazăre.

 

Mai multe articole despre:
spital Constanţa fagadau