MENIU

DNA a făcut preselecţia pentru locale. Cine mai are şanse să candideze în 2016

Mai e un an până la alegerile locale şi generale, dar partidele nu ştiu de unde să scoată cei mai buni candidaţi. PSD şi PNL se tem să dezvăluie cine va intra în lupta electorală, ca nu cumva să le fie afectată imaginea. Motivul e unul singur: Justiţia a decapitat mulţi primari şi baroni certaţi cu legea.

La PITEŞTI, primarul suspendat Tudor Pendiuc îşi poate lua adio de la câştigarea unui nou mandat. Pesedistul care s-a bucurat de 6 mandate la primărie e acuzat de fapte de corupţie. Oraşul e cunoscut însă drept un fief al PSD. Aşa că aceştia au prima şansă la alegerile locale din 2016.

Situaţia nu e roz nici la BACĂU şi are legătură tot cu Justiţia. Romeo Stavarache şi-ar mai dori să privească oraşul din fotoliul de primar, dar e imposibil. După câteva luni petrecute în spatele gratiilor, liberalii nu sunt convinşi că vor să-l mai arunce în lupta electorală de anul viitor. Chiar şi-aşa, la Bacău, social-democraţii nu sunt favoriţi în alegerile viitoare.

Aproape identică e problema PNL din BRAŞOV, unde edilul George Scripcaru a fost pus sub acuzare şi control judiciar, de către DNA.

La BUZĂU, PSD ar vrea să uite ce probleme are. Actualul primar, Constantin Boşcodeală a fost condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare cu executare. Deci, să vrea şi tot nu ar mai putea candida. Nici liberalii nu ştiu cum să facă mai bine pentru buzoieni. Istoria nu e de partea lor, după ce un fost lider de filială, George Scutaru, e urmărit penal, sub control judiciar.

Radu Mazăre ar fi câştigat, probabil, fără emoţii, primăria CONSTANŢA, dacă ar mai fi candidat. S-a retras din primărie însă, are viaţă grea cu DNA, iar partidul nu pare să-l mai îndrăgească.

Nici la IAŞI nu e sigură o candidatură nouă a lui Gheorghe Nichita. Greul cu probleme amoroase din PSD s-a ales şi cu acuzaţii grele din partea Justiţiei. PNL miza pe baronul deja suspendat al judeţului, Cristian Adomniţei, dar şi acesta a fost luat în vizorul anticorupţiei. În aceeaşi sitaţie sunt şi alţi preşedinţi de consilii judeţene: Mircea Cosma, Horea Uioreanu, Aristotel Căncescu, iar lista e lungă. În plus, după noua lege, aceştia nu vor mai fi aleşi de popor, ci de către consilierii judeţeni.