MENIU

Dîncu: "Cioloş a făcut un pariu cu politica. Îl poate pierde sau nu"

Prin decizia de a fi candidatul PNL la funcția de prim-ministru după alegerile parlamentare din decembrie, Dacian Cioloș ”a făcut un pariu cu politica”, a afirmat Vasile Dîncu la emisiunea ”Jocuri de Putere” de la Realitatea TV, moderată de Rareș Bogdan. Vicepremierul a făcut și o scurtă analiză a guvernării tehnocrate de până acum.

”Nu pot da o notă Guvernului. Avem și mulțumiri, și nemulțumiri. Ne pregătim să facem un bilanț”, a anunțat Dîncu, subliniind că a fost vorba despre un ”experiment”, de o guvernare venită datorită unui accident politic. În opinia sa, după ce vor trece alegerile, această guvernare va fi ”privită cu alți ochi”.

Partidele își fac campanie pe spatele unui guvern care este al nimănui, este de părere vicepremierul. ”Marile obiective s-au realizat, dar a fost o lipsă de experiență politică pentru majoritatea membrilor guvernului”, a explicat acesta.

În opinia lui Dîncu, guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș a avut mai multe ”handicapuri”.

În primul rând, susține vicepremierul, s-a văzut o incapacitate de a orienta acțiunea spre comunicare. Apoi, acesta consideră un handicap și faptul că guvernul lucrează pe termen scurt, arătând că s-a dorit compensăm acestui fapt prin faptul că în fiecare domeniu guvernul a încercat să dea elemetele de startegie pentru viitor, mizând că executivul care va urma va prelua o parte din proiectele cabinetului Cioloș.

De asemenea, spune Dîncu, fiind vorba de o criză apărută după tragedia de la Colectiv, Dacian Cioloș a avut un timp foarte scurt pentru a-și forma echipa. ”Nu a apucat să cunoască mediul intelectual din România și a trebuit să schimbăm jumătate din garnitură pe parcurs”, a mărturisit el.

Într-un guvern, un rol important îl joacă experiența politică, iar în guvernul tehnocrat al lui Cioloș nu a existat o astfel de experiență, a mai precizat vicepremierul.

Referitor la decizia lui Dacian Cioloș de a rămâne premier și după alegerile parlamentare din decembrie, după ce a anunțat că nu se va implica în această campanie electorală, Dîncu afirmă că ”ceea ce nu a intuit el până acum este că atunci când îi dai unui partid un deget, îți ia toată mâna. Aici, Cioloș a ales singur. Este o alegere importantă. A făcut un pariu cu politica, iar dacă îl va câștiga, nimeni n-o să-și mai aducă aminte de această inconsecvență. Dacă îl va pierde, acest lucru va deveni o greutate pe care va trebui s-o ducă în următorii ani. Sper să nu trebuiască să afle tot ce știu eu despre politică”.

Mai multe articole despre:
guvern alegeri parlamentare Cioloş Dîncu