MENIU

Diaconescu: E momentul pozițiilor clare între Republica Moldova și România. O clarificare e urgentă

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marți, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", moderată de Rareș Bogdan, că pentru România este necesară o clarificare din partea Guvernului de la Chișinău dacă vrea să respecte obligațiile care decurg din Acordul de Asociere cu UE, înainte de a discuta orice fel de condiționalități.

"Nu poți exclude din partea română un dialog cu acest Guvern. Ceea ce a lipsit din partea domnului Filip, este ceea ce mi se pare fundamental, dacă clasa politică dorește să meargă spre Occident (...) Sper că discuția în interior a fost mai substanțială. Ceea ce vreau să menționez este că o clarificare e necesară și urgentă. Din acest punct de vedere nu putem să discutăm de condiționalități fără să știm dacă Guvernul vrea să respecte obligațiile care decurg din Acordul de Asociere (n.r - UE). Dacă acești parametri sunt păstrați, așa cum au fost conveniți și ratificați inclusiv în parlamentele din UE, atunci putem să ne facem o idee în legătură cu voința și putința Guvernului din Republica Moldova", a declarat Diaconescu. 

Consecințele comunicării duplicitare pe care Republica Moldova a practicat-o, mai punctează Diaconescu, se pot vedea astăzi. În acest context, fostul ministru de Externe a subliniat faptul că "este momentul pozițiilor clare" între Republica Moldova și România.

"Acolo e un popor traumatizat și care așteaptă măsuri. Paleativele nu își mai au niciun fel de rost. Înca nu suntem un singur popor, nu noi le putem desemna reprezentanții (...) Față de situația strategic-regională nu ne putem permite prea multe judecăți emoționale. Ei, în Republica Moldova, au intrat într-o relație de parteneriat cu UE în mare măsură datorită sprijinului României. Din acest punct de vedere și Bruxelles-ul a avut o logică. Ei, acum, nu știu cât de conștienți sunt în ce miză se află pentru că, dacă iau exemplul unei țări cum e Ucraina, vor înțelege că treptat, cu toată agresiunea nedreaptă pe care a suferit-o Ucraina, Ucraina și-a pierdut rolul de partener în dialogul cu Occidentul. Dacă acest lucru se va întâmpla cu Moldova, din acel moment nu va mai conta pentru zona occidentală cum și-au făcut averile și cine conduce pentru că nu ei reprezintă statul", a mai spus Diaconescu.

Pe de altă parte, fostul ministru de Externe consideră că România ar trebui să își urmărească banii, în urma alocării tranșelor de împrumut către Republica Moldova.

"Pe relația cu UE, dincolo de vorbe, Republica Moldova ar fi avut numai de câștigat. Singurul lucru ce li s-a cerut e să fie consecvenți pe cele 13 puncte pe care și le-au asumat în relația cu UE, în acordul de asociere. După părerea mea, într-adevăr este bine ca România să își urmărească politicile și banii. Este posibil ca Guvernul României, pe actuala legislație, să desemneze un ambasador cu însărcinări speciale, cu mai mare capacitate decât ambasadorul bilateral, care să poarte dialogul în numele României cu toate instituțiile din Republica Moldova și, ca pe baza acestor discuții, să poată fi acceptat și la Washington, Berlin", a conchis fostul ministru de Externe.

Mai multe articole despre:
UE România Cristian Diaconescu Republica Moldova