MENIU

Diaconescu, despre suspendarea Schengen: Un semnal negativ. Ar fi rezultatul slăbiciunii UE

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, joi, în cadrul unei intervenții telefonice, la Realitatea TV, în legătură cu decizia care s-ar putea lua la JAI privind suspendarea spațiului Schengen pentru o perioadă de doi ani, că "ar fi rezultatul slăbiciunii Uniunii Europene în fata unui șir de crize față de care o serie de decizii s-au arătat neputincioase".

În viziunea sa, suspendarea spațiului Schengen nu ar reprezenta o soluție, în acest moment: "Ar fi rezultatul slăbiciunii UE în fața unui șir de crize față de care o serie de decizii ale UE, inclusiv în ceea ce privește acordul Schengen s-au aratat neputincioase. Ideea e de mai mult timp vehiculată: o restrângere a Uniunii Europene. Două decizii se prefigurau: Europa centrală dorește să se restrângă și acele decizii se refereau la Schengen și zona euro".

Dezbaterea privind suspendarea spațiului Schengen reprezintă, în viziunea fostului ministru de Externe, "un semnal negativ", care "arată o vulnerabilitate la nivelul UE".

"În mod evident, atunci când de exemplu centrul european a constatat că frontierele exterioare sunt slăbite, prima reacție ar trebui să fie să întărești frontierele exterioare. În loc de o astfel de decizie, UE încearcă să își limiteze extinderea și să devină o uniune mai solidă în centru, având un fel de cordon sanitar de așa natură în zonele exterioare", a adăugat Diaconescu.

Pe de altă parte, fostul ministru de Externe exclude varianta introducerii vizelor: "Deocamdată se va face o întărire a controlului intern la frontiere, dar până la vize încă mai este o cale lungă".

Posibilitatea suspendării spațiului Schengen timp de doi ani, propusă de președinția UE

Președinția luxemburgheză a UE dorește o modificare legislativă care să acorde statelor membre posibilitatea de a reintroduce controalele la granițe pe o perioadă de doi ani, scrie EUObserver.