MENIU

Diaconescu: Decidentul Europei occidentale, în acest moment, e falit. Situația e fără precedent!

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a criticat, marți, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", moderată de Rareș Bogdan, modul în care UE a tratat criza refugiaților și cea din Ucraina, considerând că "semnalul dat pentru prietenii și neprietenii UE", după cu atentatele de la Bruxelles, este unul dramatic.

"După părerea mea, este inadmisibil ce se întâmplă. Orice fel de explicație. Discutăm despre un atac terorist în capitala în care se iau decizii de securitate la nivel global. Decidentul Europei occidentale, în acest moment, e falit. Situația e fără precedent. E inadmisibil să nu iei măsuri solidare când ai criza refugiaților. E inadmisibil ca, în fața refugiaților, să renunți la Convenția de la Dublin care spune că ăștia trebuie scanați la prima intrare; e inadmisibil să lași o criză, precum cea cu Ucraina, latentă la frontieră fără să o rezolvi decât de o manieră absolut jalnică cu cele acorduri de la Minsk", a spus Diaconescu. 

În viziunea sa, "semnalul dat pentru prietenii și neprietenii UE e dramatic".

"E inadmisibil ca decidentul politic european să accepte războiul pe teritoriul Europei. Asta e: o entitate nonstatală amenință cetățenii celei mai securizate și dezvoltate economic și democratic zone a lumii și nu aș fi atât de patetic dacă aș ști că de partea occidentală există resursă, forță pentru ca o criză de acest gen să fie clar circumstanțiată. Nu se poate așa ceva. Singura soluție, după doi ani la situația refugiaților, e să faci un deal cu turcii într-o exprimare disperată a incapacității de a lua o decizie", a mai afirmat fostul ministru de Externe.

 

ATENTAT BRUXELLES. Explozii la aeroport şi metrou: 34 de morţi. Sute de răniţi, între care 3 români

 

 

Reamintim că cel puțin 34 de persoane au murit, într-un dublu atac terorist petrecut, marți dimineață, în capitala Belgiei. Printre victime se numără şi 4 români, răniţi în explozii. Două explozii au avut loc pe aeroportul Zaventem, unde au murit cel puțin 14 oameni. O a treia deflagrație s-a produs la metrou, în stația Maelbeek, unde alte 20 persoane au decedat. Gradul de alertă teroristă în Belgia a fost ridicat la cea mai înaltă treaptă, iar Bruxelles-ul este, în aceste momente, complet paralizat. Potrivit unor surse citate de Reuters şi AP, atentatele au fost revendicate de ISIS.