MENIU

Decretele privind numirea miniștrilor Bogdan Aurescu și Hegedus Csilla, publicate în MO

<p>Decretele privind numirea miniștrilor Bogdan Aurescu și Hegedus Csilla, publicate &icirc;n MO </p>

Decretele prin care Bogdan Aurescu este numit în funcția de ministru de Externe și Hegedus Csilla devine ministru al Culturii și vicepremier au fost publicate, luni, în Monitorul Oficial, ceremonia de depunere a jurământului de învestitură, de către cei doi noi miniștri urmând să aibă loc, luni seară, la ora 19,00, la Palatul Cotroceni, informează Agerpres.

De asemenea, a fost publicat decretul prin care se ia act de demisia lui Teodor-Viorel Meleșcanu, ministrul Afacerilor  Externe, și se constată încetarea funcției acestuia de membru al Guvernului. Meleșcanu a demisionat pe 18 noiembrie, pe motiv că nu toți românii din străinătate au reușit să voteze.

Președintele Traian Băsescu a semnat, luni, aceste decrete.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta nu a oferit, luni, explicaţii pentru retragerea nominalizării lui Mihnea Motoc, prima variantă luată în calcul pentru înlocuirea lui Teodor Meleşcanu.

Noua propunere a prim-ministrului vine după ce, săptămâna trecută, Traian Băsescu explica că Mihnea Motoc nu poate fi numit încă ministru de extrerne, întrucât mai întâi trebuie să demisioneze din funcția de ambasador, pentru a preveni o situație de incompatibilitate. 

”În momentul de față avem chestiuni de ordin legal, care trebuie derulate înainte de numirea ministrului de externe. Am vorbit cu Mihnea Motoc, am toata deschiderea față de el. Dar trebuie facute niște demersuri, pentru a preveni incompatibilitatea, prin demisia din corpul diplomatic și din funcția de ambasador. In momentul de față, el este și ambasador, pentru a elimina incompatibiliatea trebuie sa existe decretul de chemare din funcția de ambasador. Acest decret trebuie sa fie constrasemnat de premierul Victor Ponta. Dupa ce va fi semnat decretul si publicat in Monitorul Oficial, voi semna decretul de numire. Am discutat cu Mihnea Motoc şi l-am asigurat de sustinerea mea. Este un excelent ambasador, care va fi un excelent ministru de Externe. În conformitate cu art.84, trebuie ţinut cont că funcţia de membru al guvernului este incompatibilă cu orice altă funcţie de demnnitate. Deci, în momentul de faţă, domnul Mihnea Motoc este şi ambasador. Pentru a elimina incompatibilitatea, trebuie emiterea decretului de chemare din funcţia de ambasador. Imediat, vom publica în MO rechemarea sa şi apoi trebuie publicat în MO decretul de numire. Eu am trimis proiectul de decret la Camcelaria prim-ministrului”, declara Traian Băsescu.