MENIU

De la Harvard în guvernul Ponta. Cine este Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor

<p>MINISTRUL Finanțelor Publice, Ioana Petrescu</p>

Ioana Petrescu a copilărit la Cornu, a studiat în SUA, la Harvard şi s-a întors în ţară, fiind numită de premierul Victor Ponta în funcţia de ministru al Finanţelor, spre uimirea multora, inclusiv a ministrului Bugetului Liviu Voinea, căruia decizia nu i-a picat bine, scrie ZF.ro. Ioana Petrescu s-a aflat alături de premier la deja celebra discuţie de la Cotroceni pe tema reducerii CAS.

În a doua parte a anului 2013, Ioana Petrescu, o necunoscută, este numită de premierul Victor Ponta consilier de stat pe probleme economice şi imediat parte în echipa de negociere cu FMI. În mai puţin de un an a devenit ministrul Finanţelor, din nou ca o surpriză, inclusiv pentru PSD. Era pariul personal al premierului că poate impune o figură nouă, 33 de ani, ambiţioasă, absolventă de Harvard, într-un peisaj politic populat cu baroni, cu figuri vechi, brăzdate de interese şi o camarilă proprie.

Ioana Petrescu povesteşte într-un interviu acordat Andreei Esca în ultimul număr al revistei The One cum l-a cunoscut pe Victor Ponta, cum a ajuns la Palatul Victoria şi cum a sfătuit-o mama ei să rămână mai degrabă în America decât să accepte oferta de a veni în România şi de a intra în vâltoarea politică. ”Ai mei nu au fost foarte fericiţi cu ideea, a fost aşadar o decizie grea pentru mine. A durat peste un an şi jumătate”.

"Chiar în decembrie 2012, după alegeri, venită în ţară, m-am plimbat pe lângă Palatul Victoria, cu o cafea în mână, şi mă gândeam: <>", spune Ioana Petrescu.

Citeşte mai mult pe ZF.ro