MENIU

Dâncu: PNL nu a venit cu o alternativă solidă. PSD stă bine în sondaje și datorită lui Victor Ponta

Sociologul Vasile Dâncu, președinte al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), a declarat, sâmbătă, la Realitatea TV, că "forța Opoziției nu este destul de puternică pentru a da jos Guvernul", lucru dovedit și în momentul depunerii ultimei moțiuni de cenzură, despre care Dâncu afirmă că a fost "șubredă, încă din proiect". Întrebat dacă PSD ar putea lua decizia de a-i retrage sprijinul lui Victor Ponta, Vasile Dâncu a opinat că "în acest moment, nu se pot lua hotărâri de genul acesta". În viziunea sa, "Victor Ponta a sprijinit procentele partidului".

"În acest moment, nu vorbim despre disfuncționalități pe care PSD să le fi observat și să schimbe oameni. Viața politică e imprevizibilă, se întâmplă lucruri de la o zi la alta. Pot apărea situații speciale. Victor Ponta ne-a arătat când și-a dat demisia de la partid pe Facebook. Și domnia sa, în situațiile de presiune la care a fost supus, a fost imprevizibil, în ultima vreme. Nu știm ce vor face toți acești actori, deși cred că Gabriel Oprea și partidul său, ca și Călin Popescu Tăriceanu cu ALDE, vor rămâne în această coaliție", a spus Vasile Dâncu.

În acest context, sociologul a punctat faptul că "sunt atâtea variabile încât nu ne putem da seama dacă, până la final, va putea să rămână Victor Ponta", la șefia Guvernului. Însă, având în vedere "forța Opoziției, care nu e destul de puternică pentru a da jos Guvernul", este cel mai probabil ca actualul premier să rămână în funcție până în 2016.

"Dacă ne luăm după ce s-a întâmplat, până acum, aș putea spune că Victor Ponta a sprijinit procentele partidului. PSD stă bine în sondaje și datorită lui Victor Ponta. Pe de altă parte, sigur că atunci când ești în situația în care se află Victor Ponta, lumea e atentă la tine, la guvernare, după te atacă pentru faptul că ești urmărit  într-un proces...și asta poate să ducă și la o eroziune, chiar și a partidului. Din câte știu eu, deocamdată, asta nu se vede în sondaje", a adăugat președintele IRES.

Pe de altă parte, sociologul a afirmat că "nici PNL, în acest moment, nu e în cea mai bună formă":

"Nu a venit cu o alternativă solidă. Au venit cu o moțiune de cenzură destul de șubredă, încă din proiect. Ei ar fi trebuit să arate o dinamică pozitivă, că Victor Ponta și-a pierdut din încredere și că ei câștigă. Asta e logica unei moțiuni de cenzură. Când nu poți să arăți asta, mai bine nu o faci pentru că îți arăți propria slăbiciune".

În altă ordine de idei, Vasile Dâncu a punctat faptul că nu are încredere în sondajele comandate de partide.

"Nu am încredere în metodologie și în modul in care sunt făcute. PSD nu a scăzut, a stagnat, mai degrabă, dar la un nivel bun, peste 40%, un nivel bun. Este o situație ciudată, într-adevăr, cum nu prea am mai întâlnit. O stabilitate a scenei politice atât pentru PSD, cât și PNL, timp de șase luni", a declarat președintele IRES.

Întrebat cărui fapt i se datorează aceste rezultate, în sondaje, Dâncu a răspuns că "datorită inacțiunii politice și a faptului că ambele sunt într-o situație de schimbare".

"PSD își schimbă echipa de conducere, iar PNL încearcă un lucru și mai complicat: să dea sens unei idei de partid de dreapta, unic, ceea ce nu s-a realizat niciodată la noi", a mai spus Vasile Dâncu. 

Mai multe articole despre:
PNL Victor Ponta Vasile Dâncu guvernare psd