MENIU

Dâncu: Ponta a rămas în inerția luptei cu Băsescu. Lipsa de comunicare a lui Iohannis, o greșeală

Sociologul Vasile Dâncu, președinte al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), a declarat, luni seară, la Realitatea TV, că relația premierului Victor Ponta cu președintele Klaus Iohannis este una "mai ostilă" decât cea avută cu fostul șef de stat, Traian Băsescu, acest lucru fiind, în viziunea sa, o dovadă a faptului că "în România, politica se personalizează foarte mult". Vasile Dâncu este de părere că "Victor Ponta a rămas în inerția luptei cu Traian Băsescu", de aceea, momentul în care Iohannis i-a cerut public demisia, premierul l-a perceput ca fiind un atac politic la adresa sa. În același timp, președintele IRES consideră că Iohannis greșeste prin faptul că nu comunică tot timpul.

"Este mai rece decât relația Victor Ponta - Traian Băsescu. În cazul ăsta, se vede clar că e una chiar ostilă, nu numai rece. E un păcat al politicii românești. Cele două palate: Palatul Victoria și Palatul Cotroceni sunt două instituții executive și ar trebui să colaboreze. Faptul că, în România, se personalizează politica foarte mult, aici cred că Victor Ponta a rămas în inerția luptei cu Traian Băsescu. Înafară de faptul că, la un moment dat, Klaus Iohannis i-a cerut demisia, de atunci Victor Ponta a considerat că e un atac politic și îl tratează politic, nu îl mai tratează instituțional.
Iohannis nu îi răspunde. E greșit să nu comunici tot timpul (...) Îl înțeleg pe Victor Ponta doar în sensul în care i s-a cerut demisia într-un mod în care a considerat că e o inserție politică în actul de guvernare și proceadează așa. E și stilul lui personal", a declarat Vasile Dâncu.

În viziunea sa, "ce se întâmplă acum e o gravă disfuncție".

"Dacă la Codul Fiscal ar fi avut loc o dezbatere publică mai serioasă și o discuție între președinte și ministrul de Finanțe, înante de asta, și președintele și-ar fi exprimat atunci toate rezervele, probabil că Guvernul ar fi completat cu proiecțiile pe anii viitori și am fi avut o situație mult mai clară și ar fi trecut mult mai simplu. Dintr-o chestiune mică, mai degrabă o ambiție sau stilul de non-comunicare, ajungem la mari disfuncții în ceea ce se întâmplă în stat. Mai sunt și criteriile de politică externă. Victor Ponta a plecat în străinătate, nu l-a informat pe președinte. A pornit un scandal dintr-un lucru foarte simplu (...) Am ajuns în niște zone care sunt cu adevărat penibile, care arată imaturitatea unui stat", a mai spus Vasile Dâncu. 

Întrebat cum vede "prietenia" între Gabriel Oprea și Liviu Dragnea, sociologul a punctat faptul că "este o chestiune care înseamnă schimbarea pozițiilor unuia dintre ei, în sistem".

"Principala grijă a lui Liviu Dragnea este menținerea guvernării. Sigur că s-a împrietenit mai tare cu domnul Gabriel Oprea. Aș putea spune că eu le-am făcut cunoștință, la un moment dat. Este ușor să se înțeleagă. Au un scop comun în acest moment. Interesul de partid poate să creeze și armonie", a adăugat Vasile Dâncu.

În acest context, Vasile Dâncu a subliniat că Liviu Dragnea "trebuie să schimbe multe lucruri" în interiorul PSD.

"Trebuie să schimbe o parte din ceea ce făcea înainte, pentru că înainte nu avea grija reprezentării. El se pricepe la mobilizare, la managementul partidului. Victor Ponta a avut și a spus-o de multe ori că a avut în Liviu Dragnea un foarte bun partener, în sensul că îl degreva de aceste munci grele. În acest moment, Liviu Dragnea trebuie să devină și cel care reprezintă partidul. Acum e singur în această chestiune și trebuie să schimbe multe lucruri. El știe cel mai bine că trebuia să compenseze lipsa de comunicare între centru și teritoriu (...) Dragnea o să provoace o surpriză plăcută pentru cei care nu au încredere în el, în acest moment", a conchis președintele IRES. 

 

 

Vasile Dâncu: Victor Ponta a fost înfrânt. PSD și-a pierdut relevanța în teritoriu