MENIU

Dăncilă, decizie surpriză: Premierul a trimis la Cotroceni noi propuneri de miniștri interimari

Premierul Viorica Dăncilă mai face o mutare surpriză în scandalul miniştrilor interimari.   

Viorica Dăncilă a trimis către președintele Iohannis noi propruneri de miniștri interimari. Conform Realitatea TV, Gabriel Leș este propus minister de Interne, iar Daniel Sucui, propus la Ministerul Justiției. De asemenea, un alt nume vehiculat este Nicolae Hurduc pentru Ministerul Educației. 

Surse Realitatea Tv au anunțat că numirile au ajuns la Cotroceni, însă președintele Iohannis nu va lua o decizie înainte de ziua de luni. 

Potrivit unor surse din interiorul PSD, citate de Realitatea TV, premierul a trimis noi propuneri de interimari pe masa şefului statului. Pe listă se află Gabriel Leş la Ministerul de Interne şi Daniel Suciu la Justiţie.

Mişcarea vine la scurt timp după ce a lansat al treilea mesaj public în care îi cere insistent preşedintelui să dea undă verde mniştrilor interimari.

Curtea Constituţională (CCR) a publicat miercuri motivarea deciziei prin care îl obligă pe preşedintele Iohannis să îi numească de îndată pe Niculae Bădălău, Ioan Deneş şi Radu Oprea în fruntea ministerelor Energiei, Apelor, respectiv Mediului de Afaceri. În plus, şeful statului trebuie să o revoce „de îndată” pe Ana Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei.

Interimatele celor trei nu pot depăşi 45 de zile, conform Constituţiei. În acest interval, premierul trebuie să vină în Parlament pentru a primi un nou vot de validare. În cazul în care PSD nu strânge 233 de voturi (majoritate absolută). 

Cei trei urmează să-i înlocuiască interimar în funcţie pe miniştrii Anton Anton, Graţiela Gavrilescu şi Viorel Ilie, care au demisionat după ce conducerea ALDE a decis  retragerea de la guvernare.