MENIU

Dăncilă îi face pârtie lui Dragnea la completul de cinci judecători de la Înalta Curte

<p>Dragnea are agenda proprie</p>

Premierul Viorica Dăncilă a reclamat marți la Curtea Constituțională existența unui conflict juridic cu Înalta Curte de Casație și Justiție în privința modului de formare a completelor de 5 judecători, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Apelul lui Dragnea  va începe luni, 8 octombrie. Liderul PSD a fost condamnat deja în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Colegiul de Conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis, în şedinţa din 4 septembrie 2018, să nu aplice noile prevederi ale Legii 304/2004, în privinţa reconfigurării completelor de 5 judecători

Pe data de 20 iulie 2018 a intrat în vigoare noua formă a Legii 304/2004 privind organizarea judicia. Printre cele mai importante modificări care se referă la instanţe se numără şi cele care generează reconfigurarea unor complete şi a unor săli de judecată. Vizate sunt şi completele de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

 Astfel, preşedintele, vicepreşedintele ÎCCJ, precum şi preşedintele secţiei penale nu mai sunt membri de drept în complete, ci pot face parte din acestea doar prin tragere la sorţi. În prezent, judecătorii care ocupă respectivele funcţii fac parte din complete în baza Regulamentului ÎCCJ.

Pentru că textul de lege precizează că tragerea la sorţi a completelor are loc "la începutul fiecărui an", Colegiul de Conducere al ÎCCJ a considerat că actualele complete, configurate la finalul anului 2017, pot să rămână în componenţa actuală până la finalul anului, când se vor aplica noile prevederi legale.

CCR, despre sesizarea V. Dăncilă: Până în 16 octombrie, părţile îşi pot exprima punctele de vedere

CCR anunţă că, până în data de 16 octombrie, părţile implicate în conflictul sesizat de premier pot depune, în scris, punctele de vedere. Viorica Dăncilă a sesizat, marţi, CCR în legătură cu un posibil conflict juridic între Parlament şi ÎCCJ referitor la formarea completelor de cinci judecători.

"În data de 2 octombrie 2018, Curtea Constituţională a fost sesizată de către prim-ministru cu o „cerere de soluţionare a unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, determinat de refuzul explicit al acestei din urmă autorităţi publice de a aplica o lege adoptată de Parlament, şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare”. Sesizarea constituie obiectul Dosarului nr.1417E/2018. Conform procedurii prevăzute de art.35 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a fost stabilit termenul de 16 octombrie 2018 înăuntrul căruia părţile aflate în conflict îşi pot exprima, în scris, punctul de vedere asupra conţinutului conflictului şi a eventualelor căi de soluţionare a acestuia", se arată în comunicatul CCR.

Ulterior datei de 16 octombrie va fi stabilit şi termenul de judecată

Mai multe articole despre:
pârtie Dragnea Dancila compeltul de cinci