MENIU

Dan Vasile Mihale: Premierul Tudose, salvat de șantajul lui Tăriceanu la Dragnea

Dragnea si Tudose

Învestit de numai o săptămână, Mihai Tudose nu pare să facă mulți purici la Palatul Victoria. Și mă refer strict la premier, pentru că Dragnea schimbă doar premierii, nu și miniștrii. E de înțeles... Cum să schimbi "oameni de calibru" precum Carmen Dan, Lia Olguța Vasilescu, Petre Daea, Toma Petcu, Ilan Laufer, Rovana Plumb, Ionuț Mișa ș.a.m.d.? Revenind, însă, la premierul Tudose, acesta a reușit, în numai șapte zile, să iasă din grațiile lui Dragnea.

La fel ca Grindeanu, Tudose s-a trezit în fața unui program de guvernare care nu se poate aplica ad litteram și despre care analiştii și oamenii de afaceri atât români, cât şi străini spun că este "un dezastru pentru economie".

Sorin Grindeanu a fost demis, după numai şase luni, pentru că nu a îndeplinit măsurile din programul de guvernare, un program făcut de un fost ministru de Finanțe certat rău cu legea. Aceeași soartă pare să aibă și Tudose, cel puțin acestea sunt informațiile care circulă în spațiul public.

Mihai Tudose încă se mai străduiește să păstreze aparențele și declară, diplomatic, că nu este sceptic în privinţa programului de guvernare, dimpotrivă: "Am citit şi eu că luni m-am certat cu Liviu Dragnea (...) N-am apucat să ne certăm încă (...). Dacă simulările arată că măsurile fiscale vor face mai mult rău decât bine, nu vor fi aplicate."

Sub presiunea lui Tăriceanu, care a anuțat că ALDE îşi menţine opoziţia faţă de introducerea impozitului pe cifra de afaceri, Dragnea face un pas înapoi și îi mai dă un răgaz lui Tudose. "Am discutat cu Tăriceanu şi punctele de vedere sunt aceleaşi, au fost zile agitate şi comunicarea noastră publică nu a fost bine făcută. Şi cu taxa de solidaritate va fi făcută o simulare şi, dacă efectul nu este bun, nu va fi aplicată (...) Nu vom aplica măsuri care vor face rău", declara, miercuri, liderul PSD.

Tot miercuri, în toiul disputei privind programul de guvernare, face și premierul Tudose un pas înapoi și se insinuează la "curtea" doamnei primar general Gabriela Firea, cea care a declanșat cruciada împotriva lui Grindeanu, pentru a-i da asigurări favoritei liderului PSD că îi va acorda tot sprijinul pentru realizarea mărețelor sale proiecte.

Și tot miercuri, mare coincidență, șeful Fiscului, Bogdan Stan, este chemat de urgenţă la Guvern, în condiţiile în care premierul a declarat că va da afară pe oricine nu-şi face treaba. Schimbarea şefului de la Fisc este un alt motiv de disensiune între Dragnea şi Tudose, în condiţiile în care şi Grindeanu a vrut să îl schimbe pe Bogdan Stan când era premier, dar s-a lovit de opoziţia lui Dragnea. Presa a speculat atunci că Liviu Dragnea se opune demiterii şefului Fiscului deoarece acesta a avut în trecut legături cu firma TelDrum, apropiată de preşedintele PSD.

În ceea ce privește înlocuirea celor care nu își fac treaba, Liviu Dragnea are acum o altă abordare, mult mai "profundă". "Membrii Guvernului Tudose îşi vor face singuri evaluarea activităţii, pentru că acesta este cel mai eficient mod de a verifica propria activitate, lucru care a început deja'', a decretat, savant, liderul PSD.

Asta este cea mai mare gogoașă, domnule Liviu Dragnea! Cine se poate autoevalua corect? "Miniștrii de calibru" pe care îi plimbați dintr-un guvern în altul? Și, apropo, cine vine după Tudose, dacă îl sacrificați și pe el, domnule Dragnea?

Mai multe articole despre:
Liviu Dragnea Mihai Tudose