MENIU

Dan Vasile Mihale: Dragnea și Iohannis câștigă! Cine pierde?

"Sigura soluţie pentru Dragnea este suspendarea preşedintelui". Anunţul care cutremură România

Tudorel Toader a dat, joi seară, măsura profesionalismului său. După un discurs eliptic de 80 de minute, în care a invocat 20 de motive pentru revocarea Laurei Codruța Kovesi, prudentul Tudorel Toader nu a vrut să răspundă nici măcar la o întrebare. Nu am anticipat asta. Mă așteptam să dea dovadă de o minimă moralitate. Dar nu s-a întâmplat așa. Omul a ales să-și salveze cariera politică, în detrimentul reputației.

Tudorel Toader a creat o situație de tip ,,win-win'' (avantajoasă pentru toate părțile). Primul câștigător este Liviu Dragnea care va merge în fața partidului, la Congresul extraordinar din 10 martie, cu un mare atu: a răspuns cererii colective din partid de revocare a șefei DNA. Câștigul este însă pe termen scurt, deoarece revocarea stă în pixul lui Iohannis. 

Al doilea câștigător este Iohannis, care a anunțat deja de la Bruxelles că o susține pe Kovesi. Ce câștigă? Încrederea celor pe care i-a dezamăgit când a acceptat al treilea premier de la PSDragnea și susținerea mișcării de stradă #rezist.

În ecuația asta este, însă, un mare perdant: strada. Oamenii cinstiți și corecți sunt umiliți, din nou, de acestă nefericită coaliție, legitimată prin vot popular de unii dintre bunicii și părinții noștri, care au rămas cu nostalgia comunismului. Exact acolo ne-am întors. Grație unor slugi, lipsite de scrupule și fără principii, România se întoarce la practicile totalitare.

Joi, în ziua ,,marelui anunț'', pe ordinea de zi a Guvernului a intrat un proiect de lege controversat care transformă România într-un stat polițienesc, un proiect de lege care modifică Legea 61/ privind liniștea și ordinea publică și Legea 218 privind statutul polițistului.

În ceea ce mă privește, noua orânduire m-a ajutat să iau o decizie radicală: un bilet dus pentru orice țară democratică din lume. Așa că, mulțumesc, din suflet ,,partidului'', așa se obișnuia în comunism, pentru acest ajutor nedorit.

O să spuneți că sunt laș. Poate că sunt, dar trebuie să mă gândesc și la viitorul copilului meu. Nu mai este vorba despre mine... Venirea la putere a coaliției PSD-ALDE este, cel puțin pentru mine, garanția că viitorul nu este roz, ci roșu. Eu nu mai #rezist. Ei da. Dragnea va fi reales, la al x-lea Congres, iar Iohannis va juca, atunci când îi convine, rolul de mediator pentru a obține un nou mandat de președinte.