MENIU

Dan Vasile Mihale: De ce se teme PSD de mitingul diasporei

Mitingul diasporei strică vacanța liderilor PSD. De câteva zile încoace, aparatul de propagandă al partidului de guvernământ încearcă, pe mai multe voci, să minimizeze importanța mitingului de vineri, 10 august. Toată lumea a intrat în vrie, chiar și opoziția. Liderii PNL își trimit simpatizanții în stradă. Până și galeriile de fotbal și-au anunțat prezența în Piața Victoriei. Cam multă frenezie și risipă de resurse.

Mitingul anunțat de diaspora încă de acum trei-patru luni pe rețelele de socializare  a stârnit multe patimi. Inițial nu a fost autorizat, pe motiv că ,,ar perturba grav activitatea şi libera circulaţie în Capitală, inclusiv a vehiculelor care intervin în situaţii de urgenţă, şi ar pune forţele de ordine în imposibilitatea de a garanta siguranţa atât a manifestanţilor, cât şi a celorlalţi cetăţeni care tranzitează zona fără a participa la miting''.

Fără să se schimbe nimic, în sensul că organizatorii nu şi-au reconsiderat cererea iniţială de a aduce în țară un milion de protestatari, mitingul primește aprobarea PMB trei zile mai târziu, după ce Dragnea a precizat, în treacăt, la o televiziune de casă, că PSD nu va împiedica nici un fel de protest și și-a exprimat scepticismul în ceea ce privește capacitatea de mobilizare a organizatorilor.

Poate că nu vor fi un milion, ci doar cîteva mii. Asta nici nu contează. Semnalul pe care îl dau românii din străinătate este important. Diaspora a devenit un bazin electoral crucial, care înclină serios balanța la prezidențiale. Dragnea, care este un politican abil, știe că furia diasporei poate avea efecte colaterale.

Când protestau doar cei din bătătură, era mai ușor pentru PSD să-și manipuleze electoratul. Tot timpul era cineva în spate protestelor. Ba Iohannis, ba Soros, ori nelipsitul stat paralel. În cazul prostestului diasporei, este mai greu să manipulezi, dar nu imposibil. Propaganda PSD a găsit soluția: denigrarea.

Cei care au ales calea pribegiei sunt numiți de oamenii puțini la minte din coaliția aflată la putere ,,hoți'', ''cerșetori'' și ''curve''.  Am exportat și așa ceva, ,,mahala'', după cum bine spune și distinsa doamnă Pippidi, noua portavoce a PSD, însă doar într-o mică măsură. Despre exodul creierelor, nicio vorbă. România a pierdut, în ultimii 20 de ani, cele mai strălucite creiere. Occidentul nu a importat ,,mahala'', ci creiere. ,,Mahalaua'' și-a urmat cursul, ca în orice țară pauperă.

În ceea ce privește participarea opoziției la mitingul diasporei, nu spun decât atât: să stea acasă toți! Nu au ce căuta în Piața Victoriei. Ei au alte mijloace democratice de a protesta. Cu și fără aportul lor, PSD va pierde guvernarea, la următoarele alegeri parlamentare. 

Mai multe articole despre:
PSD miting diaspora se teme