MENIU

Dan Vasile Mihale: Cine operează România? Ce scoate la iveală scandalul falsului medic italian

Cazul falsului medic de la Monza deschide o rană foarte adâncă a României: tolerarea imposturii. Cultivată, cu mult sârg, de clasa politică, impostura a devenit un fenomen de masă care a penetrat toate instituțiile statului. Singura diferență dintre impostorii români și cei aduși din import este că primii sunt blindați cu diplome și se numesc politicieni, iar ceilalți, care operează pe cont propriu, sunt numiți infractori. 

Impostura a îmbrăcat cele mai hâde forme în România. Și asta se vede cel mai bine la nivel înalt, unde gradul de impostură este foarte ridicat. Cel mai bun exemplu în acest sens este guvernul de marionete condus de Viorica Vasilica Dăncilă, care se screme de mai bine de trei luni să croiască un buget care să respecte limitele de deficit impuse de UE.  ,,Misiune imposibilă'', ar spune scepticii.

Degeaba îi avertizează instituțiile financiare internaționale, agențiile de rating și economiștii neafiliați politic că proiectul de buget pe 2019 se bazează pe date fanteziste și o creștere economică nesustenabilă, ''geniile'' de la Palatul Victoria persistă, pentru că impostorii, după cum știm,  nu au capacitatea să învețe din greșeli și nici să le recunoască.

Cum am ajuns aici? În primul rând,  din cauza sistemului de învățământ învechit care refuză să-și adapteze curricula la realitățile de pe piața muncii. În al doilea rând, din cauza fabricilor private de diplome.

Suntem țara europeană cu cei mulți licențiați care lucrează pe un palier de calificare inferior pregătirii profesionale. De ce? Pentru că pregătirea este deficitară.  Învățământul românesc produce, pe bandă rulantă,  analfabeți instituționali. Și vă dau doar un exemplu din branșa mea. 30% din jurnaliștii online pică ,,testul hârtiei'', dacă rămân fără internet. De ce? Pentru că nu au cultură generală, pentru nu sunt obișnuiți să gândească singuri și pentru că nu stâpânesc gramatica limbii române.

În toate domeniile de activitate este la fel, iar fenomenul se întâlnește atât în mediul privat, unde domină afacerile de familie, cât și în instituțiile bugetare. Aici fenomenul a explodat, pentru că aceste instituții sunt controlate politic. 

Ne isterizăm că un fals medic din Italia a ajuns să profeseze în România, în condițiile în care impostura a fost instituționalizată în România, iar mulți dintre cei care se află la vârf sunt blidați cu diplome obținute în condiții discutabile!

Vezi și Blogul lui Mihale

Mai multe articole despre:
România scandal fals medic