MENIU

Dan Vasile Mihale: Noaptea generalilor - UNPR trece în rezervă

Un editorial pamflet depre mărirea și decăderea partidelor conduse de lideri-locomotivă...

UNPR a mai primit o lovitură. Poate cea mai dură... După abdicarea generalului Oprea, excedat de dosarele deschise de DNA, nimănui nu-i trecea prin cap că se amorsează o nouă bombă.

Surpriză însă. La mai puțin de o săptămână de la validarea candidaților pentru București, explodează o nouă bombă în UNPR. Candidatul pentru un nou mandat la Sectorul 2 (al patrulea) Neculai Onțanu, președinte interimar al UNPR, general în rezervă la fel ca și fostul său șef de partid, este săltat cu mascații sub acuzația de luare de mită. PSD, ALDE și UNPR au rămas fără candidat la Sectorul 2. Cine îi va lua locul lui Onțanu este greu de spus. În niciuna dintre formațiunile menționate nu există un candidat de o anvergură similară. Dar asta este mai puțin important pentru electorat. Oricum Onțanu prinsese rădăcini la Sectorul 2. Așa că, adversarii politici ar putea profita de acest avantaj.

Trebuie remarcat însă un aspect important în ceea ce privește decapitarea lui Onțanu.  Dacă în privința lui Oprea faptele sunt evidente, folosirea în exces a coloanei oficiale, moartea polițistului Gigina, încărcarea bugetului de la "Doi și-un sfert’’, în ceea ce îl privește pe edilul de la Sectorul 2  lucrurile sunt mai nuanțate. El este incriminat pe baza unor denunțuri făcute de niște persoane cu moralitate îndoielnică, precum Don Juan-ul Cristi Borcea care a transformat Penitenciarul Poarta Albă în casă de toleranță. Cât de credibil poate fi acest personaj condamnat în dosarul "Transferurilor"? Justiția va stabili, fără doar și poate, dacă Onțanu este vinovat.

Ce se va întâmpla însă până atunci cu UNPR? Partidul a fost construit în jurul unui nucleu format din foști ofițeri, mai mult sau mai puțin acoperiți, și multe vedete din diverse domenii de activitate. Va avea capacitatea să renască, sau va dispărea de pe eșichierul politic la fel ca alte partide formate în jurul unor lideri-locomotivă ?

Ce tristă ironie... Partidul care, până mai ieri, era curtat atât de stânga, cât și de dreapta, pentru a înclina balanța puterii pare definitiv îngenuncheat de slăbiciunile celor care l-au creat. Căderea generalilor este aproape sinonimă cu prăbușirea UNPR. Cu alte cuvinte, trece în rezervă.

Mai multe articole despre:
Neculai Onţanu Gabriel Oprea